Skip to main content

Az álláskeresés első, és talán legfontosabb lépése egy jó önéletrajz elkészítése. Számos szabályt érdemes szem előtt tartanod, ha szeretnéd, hogy a munkaadók felfigyeljenek rád. Diákként azonban nem olyan könnyű jó önéletrajzot írni. Elhoztunk néhány tippet, amikkel pályakezdőként is nagyszerű CV-t készíthetsz.

Mit jelent az, hogy CV 🤔
A CV, azaz ‘curriculum vitae’ magyarul az önéletrajzot jelenti. Ha még nem találkoztál ezzel a szóval, érdemes megjegyezned, hiszen az üzleti szlengben nagyon sokszor használják ezt a szót az önéletrajz helyett. Még az sem kizárt, hogy olyan mondatokat fogsz hallani, hogy „Légyszi dobj át egy ‘szívít’!” vagy „Jelentkezés mellé csatold a ‘cévédet’!”.

Ha megfogadod a következő tippeket, a Te önéletrajzod is igazán sikeres lehet!

A színhasználat pszichológiája

Nagyon fontos a megfelelő színhasználat, hiszen rengeteget árul el rólad a CV-d külalakja. Érdemes utánanézned az interneten a színek pszichológiájának, hogy a téged legjobban reprezentáló színt találd meg. Ezen kívül nézd meg, hogy a cég, ahova jelentkezel, hogyan használja a színeit. A harmónia sosem lehet hátrány.

A jó kép a CV lelke

Az egyik legfontosabb feladat a CV készítése során a megfelelő fénykép kiválasztása. Nem véletlenül olyan fontos a jó fotó, hiszen ez lesz az első dolog, amit a munkaadód meglát majd az önéletrajzodban. A tökéletes kép ne legyen túl régi, hasonlítson rád, fontos, hogy ízléses ruhában legyél, valamint az is jó pont, ha a képed harmonizál az önéletrajzod színével is.

Diák írja az önéletrajzát egy írógépen

Legyenek jövőbeli céljaid

Sok cég keres fiatal munkaerőt, hiszen rengeteg előnye van a diákok foglalkoztatásának. Természetesen ilyenkor a munkaadók pontosan tudják, hogy nem rendelkezel majd akkora tapasztalattal, képzettséggel, mint az idősebb munkatársaid. Az azonban érdekelheti őket, hogy mennyire vagy ambiciózus, mi motivál, mit szeretnél elérni az életedben. Érdemes lehet ezeket kiemelned az önéletrajzodban.

Tapasztalat ide, tapasztalat oda

A tapasztalatlanság akár előnyt is jelenthet, hiszen még nincsenek kialakult rossz szokásaid a munkádban, nem vagy hozzászokva régi, elavult rendszerekhez és a fiatal generáció tagjaként sokkal könnyebben sajátítod el a számítógépes rendszerek működését is. Tehát a munkaadód számára is vannak pozitívumok abban, ha nincs sokéves tapasztalatod.

Ha érdekelnek további hasznos tippek az önéletrajz megírásához, olvasd el ezt a cikkünket is.