A gyorsétteremben végezhető munkák a legnépszerűbb munkakörök közé tartoznak a diákok körében. Ennek oka többek között az egyszerű feladatkör és a rugalmasság, mivel ezeken a helyeken általában többféle műszakban is dolgozhatsz és szinte teljes mértékben te határozhatod meg a beosztásod.
Ezen felül a gyorséttermek remek órabéreket kínálnak, és pörgős, jó hangulatú munkakörnyezetet, ahol egy nagyszerű csapat részese lehetsz.
Ezek a munkák kitűnő választások lehetnek azoknak, akik rugalmas beosztásban csak tanulmányaik mellett szeretnék kiegészíteni a zsebpénzüket.
Azok számára pedig, akik potenciált látnak benne és fejlődni szeretnének, ezeken a helyeken kiváló tapasztalatot szerezhetnek és gyorsan elsajátíthatják a hatékony munkavégzés és a multitasking készségeket is, amelyek gyors előmenetelhez vezetnek és lehetőséget nyújtanak feljebb jutni a ranglétrán karrierépítés céljából.
Ebben a cikkünkben bemutatjuk, milyen feladatok várnak rád egy gyorsétteremben és hogyan aknázd ki a legjobb lehetőségeket ezekben a munkakörökben.
Milyen pozíciókban dolgozhatsz?
A gyorséttermek általában a pozíciók széles választékával várják az új alkalmazottakat. A minimális életkor, tehát a 16. életéved (kasszázásnál 18.) betöltésével pedig már bármilyen végzettség nélkül jelentkezhetsz a munkára.
Leggyakoribb munkakörök:
- Konyhai kisegítő: a legfőbb feladata az ételek elkészítése, például hamburgerek készítése, saláták összeállítása vagy sültkrumpli sütés.
- Előkészítő vagy csomagoló: az éttermi konyhában vagy kiszolgáló pultnál is történhet a munkavégzés, ahol a rendelések egyes elemeit össze kell rakni a vendégek számára.
- Rendelés felvevő: feladata a rendelések felvétele és a vásárlókkal való interakció, amihez gyorsaságra és pontosságra van szükség a rögzítésénél.
- Kasszakezelő: a fizetési tranzakciókat bonyolítja le, kezelve a készpénzt vagy az elektronikus fizetéseket, ahol talán a leginkább szükség van a precizitásra.
Mik az elvárások egy gyorséttermi dolgozótól?
- Tiszteletteljes kiszolgálás: Fontos, hogy minden vásárlót tisztelettel és udvariasan szolgáljon ki, és a reklamációkat is megfelelően kezelje.
- Együttműködés: A gyorsétteremben való munka során egy csapat része leszel, ezért kulcsfontosságú az együttműködés és a csapatszellem.
- A szabályok betartása: Az étterem szabályainak és előírásainak, mint például a biztonsági, higiéniai és egészségvédelmi előírások betartása elengedhetetlen az élelmiszerek biztonságos kezelésére nézve, csakúgy mint a munkakörnyezet és a felszerelés tisztán tartása.
- Gyorsaság és hatékonyság: A gyorséttermeknél kiemelten fontos, hogy valaki gyorsan és pontosan végezze a munkáját, hogy a vásárlók elégedettek legyenek a termékekkel és szolgáltatásokkal.
Milyen előnyökre tehetsz szert?
- Képzés: Ha felvesznek, általában részt kell venni egy rövid képzésen, ahol megtanítják a munkakör specifikus feladatait és az étterem szabályait.
- Munkaruha és felszerelés: A munkához megkapod a szükséges munkaruhát és felszerelést, például egy pólót, sapkát és esetleg egy kötényt.
- Rugalmas munkaidő: A beosztásodat nagy mértékben Te határozhatod meg, tehát a szabadidődhöz vagy a tanulmányaidhoz igazíthatod a munkavégzésed idejét is, és a gyorséttermekben általában hétvégén is dolgozhatsz, ha egy sűrű órarend mellett hétköznap nem érnél rá. Mindössze arra kell figyelned, hogy a minimálisan teljesítendő óraszám meglegyen, amit le kell dolgoznod hetente vagy havonta. Sok étteremlánc biztosít lehetőséget a túlóra vagy esti műszak vállalására is, amelyek bérezése eltérő a nappali műszakétól, például este 10 és reggel 6 óra között 30 százalékos éjszakai pótlékot is kaphatsz.
- Számos előrelépési lehetőség: A gyorséttermekre jellemző, hogy alkalmazottaikat megbecsülik és nem mindennapos karrierlehetőségekben is részesítik. A legtöbb gyorséttermi munkánál lehetőség van a fejlődésre és előléptetésre, ami akár kisvezetői vagy menedzseri pozíciót is jelenthet, és ezzel arányosan a bérezésed is nőhet.
- Bónuszok és kedvezmények: A kedvezményes vagy akár ingyenes étkezésen vagy a munkába járás költségeihez való hozzájáruláson felül a gyorsétteremláncok általában teljesítményük arányában jutalmazzák a dolgozóikat. Legyenek bármilyen beosztásban, nem tesznek különbséget diákmunkás vagy állandó alkalmazott között, mindenki azonos lehetőségekkel indul és értékelik azon munkavállalókat, akik hosszútávra terveznek a csapat tagjai lenni, így a megadott hónapszám (például 3 és 6 hónap) után béremeléssel jutalmazzák őket.
A gyorsétteremben való munka tehát felelősségteljes hozzáállást igényel és gyakran hektikus is lehet, de lehetőséget nyújt a csapatmunkára, a fejlődésre és az előrelépésre.
Nagy mozgásteret biztosít az időbeosztásodat illetően és rengeteg bónusszal és kedvezménnyel kecsegtet, ezért kiváló pénzszerzési lehetőség a tanulmányaid folytatása mellett.
Ezen a pályán fontos, hogy elkötelezett és kitartó légy, és az időszakos nyomás se tántorítson el a munkától, mert a belefektetett energiád garantáltan kifizetődő.
Ha Te is szívesen dolgoznál fiatalos környezetben a saját heti beosztásod alapján és nyitott, élénk személyiségnek érzed magad, akit nem tántorítanak el a kihívások, akkor a gyorséttermi munkák között biztosan megtalálod a számodra legideálisabbat, akár karriert építenél, akár csak tanulmányaid melletti kiegészítésként keresel munkát.
Ha pedig szívesen dolgoznál egy gyorsétteremnél, de inkább a futár munka vonz, akkor is találsz nálunk lehetőséget erre.
A Quantumon keresztül dolgozhatsz olyan gyorséttermi láncoknál, mint a KFC a Pesti Pipi, a Dürer Csepel illetve közeljövőben pedig még több étteremlánccal és vendéglátós hellyel szeretnénk partnerséget kötni, hogy minden diákunk megtalálhassa a leginkább neki való munkát.
A most megtalálható diákmunkáink között pedig itt van lehetőséged keresgélni.