Skip to main content

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a gyakornoki munkavállalók száma a diákok körében. Egyre több cég és vállalkozás keres magának fiatal munkaerőt, a gyakornoki munkák pedig a legkeresettebb állások közé tartoznak a diákok körében.

És nemcsak a fiatalok számára nyújt kedvező lehetőségeket, de a munkaerőpiacra és a munkáltatókra nézve is előnyt jelent gyakornokokat alkalmazni.

Azonban nem könnyű megtalálni a tökéletes alkalmazottakat, még ha egyelőre csak gyakornokokról is van szó.

Hol tudom megtalálni a legjobb jelentkezőket? Mit kell tennem, ha kezdő munkaerőt szeretnék felvenni? Hogyan hirdessem a gyakornoki programom?

Ebben a cikkben mindenre választ találsz!

Gyakornokok egy számítógép előtt dolgoznak

Miért alkalmazzak diákokat?

A pályakezdő fiatalok motiváltak, elhivatottak és készen állnak a kihívásokra.

Sok fiatal első munkája egy gyakornoki állás, így olyan hozzáállással kezdik a munkát, hogy:

Kezdő munkaerő dolgozik egy laptop előtt egy irodában

Szeretnének tanulni, fejlődni, tapasztalatot szerezni, keményen dolgozni, hogy lenyűgözhessék az első munkáltatójukat.

Természetesen időbe telik, míg a fiatalok belerázódnak a munka világába, az azonban nagy előny, hogy a rosszul berögzült szokások nélkül érkeznek, ezért elvárásainknak megfelelően alakíthatók a munkavégzés szempontjából.

Ezen felül a cégek későbbi toborzási folyamataiban nagyszerű potenciális alanyok lehetnek majd, hiszen a már összeszokott, jól ismert munkaerővel mindig jobb együtt dolgozni.

A gyakornokok alkalmazása nemcsak az egyetemisták vagy főiskolai tanulmányokat folytató diákok számára jelentenek előnyöket, de a foglalkoztató cégek is profitálhatnak az ilyen együttműködésekből.

A gyakornok című film egy jelenete

Az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott a munkaadók viszonyulása a diák munkaerőhöz. Egyre több vállalat ismeri fel, hogy milyen előnyei származhatnak a felsőoktatásban tanuló diákok gyakornoki foglalkoztatásából például diákszövetkezeten keresztül és nem direkt munkaviszonyban.

Ma már sokszor a munkáltatók érdeke is akár egy szakmai gyakorlati hely biztosítása a diákok számára, hiszen a diákszövetkezeti foglalkoztatás jelentős adózási előnyöket jelent a cégeknek.

Itt arról olvashatsz bővebben, hogy miért éri meg a cégeknek is diákokat foglalkoztatni.

Diák gyakornok dokumentumokat ad át a főnökének

Miért dolgozz együtt diákszövetkezetekkel?

A diákszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás a leghatékonyabb megoldás pénzügyileg, valamint kényelmi szempontokból is kedvező.

Mindenki jól jár: nincs szociális hozzájárulási adó a cégeknek, a 25 év alatti diákoknak nem kell személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékot fizetniük, a diákszövetkezet pedig csak egy minimális közvetítői díjat számol fel.

Bővebben: https://qdiak.hu/blog/miert-eri-meg-diakszovetkezeten-keresztul-dolgozni/

A munkaadóknak nincs más dolguk, mint várni, hogy a diákszövetkezet megtalálja a nekik megfelelő gyakornokot.

Mire figyelj, ha diákmunkát hirdetsz?

Használj álláskereső és gyakornoki platformokat, specifikus gyakornoki álláshirdető oldalakat, mint például a DiákmunkaTérkép vagy hirdess a social media platformokon.

Fordulj az egyetemek vagy főiskolák iskolaszövetkezeteihez, akik segítenek a toborzásban, az előszűrésben és még az összes felmerülő adminisztrációs terhet is leveszik a válladról! (Vagy megkereshetsz diákszervezeteket is, ahol szintén találhatsz lelkes, dolgozni vágyó fiatalokat: https://qdiak.hu/blog/mire-jok-a-diakszervezetek/ )

Alaposan gondold át, milyen jellegű gyakornokot keresel. Milyen területen van szükség a cégednél segítségre? Milyen készségekre és háttérre van szükség a pozíció betöltéséhez? stb.

Az álláshirdetésben adj meg minden szükséges információt a pozícióval kapcsolatban. A gyakornoki munkakör leírása pontosan közölje:

  • a szakmai gyakorlat várható hosszát (csak nyárra vagy akár hosszútávra is szeretnéd alkalmazni a leendő gyakornokodat),
  • az elvégzendő konkrét feladatokat, projekteket,
  • a pozíció betöltéséhez szükséges készségeket, képesítéseket és egyéb elvárásokat,
  • nem utolsó sorban pedig a jelentkezési folyamat pontos részleteit,
  • és esetleg egy elérhetőséget a kapcsolatfelvételhez, amennyiben további kérdései merültek fel még a jelentkezés előtt.

Így a jelöltek képet kapnak arról, hogy mit fognak pontosan csinálni, miben fognak fejlődni és tapasztalatot szerezni, és ezáltal mivel bővíthetik majd az önéletrajzukat.

Hiszen egy diák vagy kezdő a konkrét szakmai fejlődési lehetőség és tapasztalatszerzés miatt jelentkezik munkára, annak reményében, hogy ezáltal közelebb jut a jövőbeli tervei és céljai megvalósításához.

Milyen varázsszavakkal vonzza egy álláshirdetés a gyakornokokat?

Tanulóknak szóló munkák esetén nagyon fontos feltüntetni a rugalmas időbeosztást.

A diákok idejük jelentős részét még előadásokon és szemináriumokon töltik, amely miatt kiemelten fontos a munkaidő és a munkavégzés helye is számukra.

Figyelj arra, hogy ne állíts a fiatalokkal szemben irreális elvárásokat.

Amennyiben fiatalokat szeretnél alkalmazni, tisztában kell lenned azzal, hogy a gyakornoki pozícióknak az egyetemeken és főiskolákon megszerzett elméleti tudást kell alkalmazhatóvá tenniük, lehetőséget kínálni a szakmai kompetenciáik elmélyítésére és bővítésére is.

A hatékony szakmai gyakorlatok során a hallgatók közvetlenül tapasztalhatják meg a szakma kihívásait és lehetőségeit, ami segít a további tanulmányaik során is összefüggéseket látni és elmélyülni a szakterületükben.

Mindezek mellett a diákok a kedvező fizetést és a ranglétrán való feljebbjutás lehetőségét egyaránt fontosnak tartják, ezért egy magasabb órabér vagy a cégnél való hosszútávú alkalmazás felkeltheti a diákok figyelmét.

Ne feledd a fiatalokat a vállalat fejlődésének kulcsfontosságú forrásaként kezelni. Az átlátható kommunikáció már a kezdetektől fogva a kulcsa lehet egy sikeres program kialakításának.

Te is gyakornoki programot indítanál, csak még nem tudod, hogyan vágj bele?

Szeretnéd támogatni a fiatalokat és szakmai gyakorlati helyeddel tartalmas munkatapasztalatot biztosítani számukra?

Egy kis plusz segítséget szeretnél a céged mindennapjaiban teljes munkaidős, állandó alkalmazott felvétele nélkül?

Vagy már vannak diák munkavállalóid és kényelmesebb, gyorsabb és olcsóbb megoldást keresel?

Kattints ide és spórolj időt a Quantum Diákszövetkezettel:

  • Indíts toborzást, szerződtess, és végezd el a kifizetéseket mindössze pár kattintással!
  • Foglalkoztass diákokat teljesen adómentesen, a legalacsonyabb szolgáltatási díj mellett!
  • Kövesd nyomon az összes aktuális óraszámot, fizetést, szerződéskötési státuszt egyszerűen!
  • Vedd igénybe ingyenes toborzási szolgáltatásunkat, mellyel több tízezer aktívan munkát kereső diákhoz juttatjuk el a Te ajánlatodat!

Ha Te is egy különleges programot indítanál, vagy már vannak diák munkavállalóid és kényelmesebb, gyorsabb és olcsóbb megoldást keresel, kattints ide!

Leave a Reply