Skip to main content

Az állásinterjú nagyon fontos mérföldkő a munkakeresés során. Nem csak a munkáltatóval való találkozásra ad módot, hanem arra is, hogy a sablonos önéletrajz mögül előkerüljön a valódi ember, hogy bemutathasd az igazi személyiséged és meggyőzd arról, hogy miért Te lennél a legjobb jelölt az állásra.

Számtalan kérdés merülhet fel bennünk egy állásinterjú előtt: mit mondjak, hogyan mondjam, miről kérdezzek, mit vegyek fel, vajon mit fognak tőlem kérdezni?

Bár ezekre a kérdésekre nem tudjuk megjósolni a tökéletes választ, megfelelő tervezéssel minden eshetőségre fel lehet készülni.

Ezekből a kérdésekből készülj fel, mielőtt interjúzni mennél: https://cvminta.com/allasinterju-kerdes/

Mint minden élethelyzetben, egy állásinterjún is a kulcs  a kommunikáció.

Megfelelő felkészültséggel, kellő magabiztossággal és határozott fellépéssel nagyon sok mindent elérhet az ember.

Az előzetes tervezés, a felkészülés és a nyitottság segíthet abban, hogy a lehető legjobban szerepelj az állásinterjún.

interjúztató kérdéseket tesz fel az interjúzónak egy irodában

Elhoztunk hat tuti tippet, hogy tökéletes állásinterjúd legyen:

1

Alaposan készülj fel

Tanulmányozd a cég weboldalát, a pozíció leírását és a kapcsolódó kompetenciákat. Fontos, hogy a céggel kapcsolatos tájékozottságodat egyértelműen kinyilvánítsd - így az interjúztató számára komoly jelöltként mutatkozol be. Gondolkodj el azzal kapcsolatban, hogy miért akarod az adott pozíciót, és miért akarsz éppen ennél a cégnél dolgozni. Mutass rá arra, hogy mi vonzott az állásban leginkább, mivel győzött meg az álláshirdetés, esetleg számodra is fontosak azok az értékek, amelyeket a cég is képvisel stb.
2

Mutasd be magad

Az állásinterjú egy jó alkalom arra, hogy a munkáltató megismerjen téged, és megmutasd a képességeidet, tapasztalataidat és szenvedélyedet a munka iránt. Mondd el, hogy mit tudnál hozzáadni a céghez, és miért érdemes téged választaniuk. Itt mindenképp fontos az
őszinteség. Ha valaki tisztában van önmagával és tudja magát kritikus szemmel is nézni, és nemcsak az erősségeiről, de a hiányosságairól is őszintén beszél, jó benyomást kelthet a munkáltatóban. Természetesen hangsúlyozni kell azt is, hogy miként igyekszel dolgozni és javítani ezeken a hibákon.
3

Kérdezz vissza

Sokszor hallottuk már életünk során, leginkább az iskolában, hogy nincs rossz kérdés. Meg kell tanulni kérdezni is, vagyis az elhangzottak alapján képesnek lenni feltenni egy releváns kérdést is az adott dologról vagy témáról. Az állásinterjú során is nagyon fontosak a kérdések. Bátran tedd fel a kérdéseidet a pozícióról, a cégről vagy a vállalati kultúráról! A kérdések révén megtudhatod, hogy a pozíció valóban megfelelő-e neked, és segítenek
abban, hogy a munkáltató is lássa, érdeklődsz az állás iránt.
4

Alkalmazkodj

Nagyon fontos, hogy illeszkedj a cég kultúrájához és az álláshoz. Az beszédstílusod, az öltözeted és a viselkedésed szavak nélkül is rengeteget árul el rólad.
5

Készülj fel a kérdésekre

Az állásinterjúk során a munkáltatók általában néhány alapkérdést tesznek fel, például a
bérrel kapcsolatos igényedről, szakmai tapasztalataidról és a karrierterveidről. Az ilyen
kérdésekre való felkészülés segíthet abban, hogy szakmailag és emberileg is jó benyomást kelts. Készíts elő válaszokat ezekre az alapvető kérdésekre és ismerd meg a saját önéletrajzodat is alaposan, hiszen az előzetesen elküldött CV-dből bármire rákérdezhetnek. Legyél képes beszélni a tanulmányaidról, a korábbi munkahelyeidről, az elért sikereidről és kihívásokról, még akár a szabadidős érdeklődési körödről is.
6

Mutasd meg, hogy motivált vagy

Az állásinterjú az esélyed arra, hogy megmutasd, miért vagy alkalmas a pozícióra, és milyen értékekkel tudsz hozzájárulni a cég sikerességéhez. Tudnod kell, hogy nem feltétlenül a szakmai tudásod és kompetenciáid fogják meggyőzni a munkáltatókat. Sokszor előfordul, hogy a képzetlenebb, de jobban kommunikáló pályázó töltheti be a meghirdetett állást, tehát sem a magas végzettséggel, több nyelvvizsgával vagy ígéretes önéletrajzzal rendelkező jelölt nem lehet biztos abban, hogy ő a tuti befutó. A munkáltatók szeretnek olyan jelölteket kiválasztani, akik eltökéltek és elkötelezettek a munkájuk iránt. Tehát elszántságoddal is mutasd meg, hogy miért Te vagy a tökéletes jelölt!

+1 Légy önmagad!

Bár egy állásinterjú meglehetősen komoly és hivatalos beszélgetés, ahol nagyon fontos a határozott és meggyőző fellépés, soha ne felejtsd el önmagadat adni!

Tedd valamivel személyesebb hangulatúvá a társalgást. Legyél valósághű és bátran mutasd ki az érzelmeidet, használj kifejezőbb szavakat az unalmas klisék helyett!

Azzal, hogy önmagad maradsz, hitelesebb és könnyebben megismerhető leszel a munkáltató számára.

állásinterjún résztvevő diák

Ezeken felül pedig néhány tuti tipp:

– Figyelj a megjelenésedre: öltözz megfelelően az interjúhoz, legyél ápolt és rendezett.

– Érkezz időben: mindig legyen elegendő időd az interjúhelyszínre való eljutásra.

– Legyél nyugodt, kiegyensúlyozott, kelts pozitív benyomást.

– Ne felejts el mosolyogni!

Itt találsz pár kérdést, amelyekkel valószínűleg találkozni fogsz majd az állásinterjún, így fel tudsz rájuk készülni.

Még nem tudod, hogy milyen munkát vállalj? Figyelmedbe ajánljuk a következő cikket: https://qdiak.hu/blog/mi-legyen-az-elso-diakmunkam/

Amennyiben az állásinterjú előtt érdekel az is, hogy hogyan írd meg a tökéletes önéletrajzot, olvasd el ezt a cikkünket is.

Ha érdekelnek jelenlegi diákmunkáink, akkor itt megtalálod őket!