Skip to main content

Diáknak vagy felsőoktatásban hallgatónak lenni bizony az esetek nagy többségében nem könnyű dolog. Talán leginkább az egyetemi vagy főiskolai évek fonódnak össze gyakran költségvetési kihívásokkal.

Ebben a cikkben összeszedtük, milyen diákkedvezményeket érdemes használnod, hogy a legtöbb pénzt spórold az egyetemi évek alatt!

A diáklét egy olyan időszak, amikor minden forint számít, mivel nem minden esetben tudnak mindenkit otthonról támogatni. S bár rendelkezésre állhatnak különböző ösztöndíjak és diákhitelek, ezekre sincs garancia, hogy elnyerjük vagy megkaphatjuk.

Ezért sokan kezdenek el dolgozni tanulmányaik mellett, hiszen a diákmunkák nagy többsége általában rugalmas beosztással kecsegtet, így még egy sűrű órarenddel is könnyen összeegyeztethető néhány délutáni, esti, akár éjszakai vagy hétvégi műszak.

A diákmunkavállalás tehát az első legnagyobb lépés az anyagi függetlenséghez vezető úton.

Ráadásul nagyon sok egyéb előnye van annak, ha már diákéveid alatt elkezdesz dolgozni.

Amint elkezded félretenni a saját magad által megkeresett pénzed, sokkal ügyesebben fogsz takarékoskodni, és megtanulhatod, hogy hogyan kell hatékonyan beosztanod az idődet is. Ha többet szeretnél megtudni a diákmunka előnyeiről, olvasd el ezt a cikkünket is!

Vásárlási kedvezmények a diákok számára egy üzlet bejáratán

Szerencsére ma már Magyarországon is számos lehetőség kínálkozik a diákok számára, hogy a mindennapok költségeit enyhítsék.

Rengeteg diákkedvezmény áll rendelkezésre, mindössze szemfülesnek kell lenni ezek megtalálására.

A különböző diákkedvezmények segítenek enyhíteni a pénzügyi terheket, lefaragni a tanulmányi, életmódbeli és megélhetési költségekből, valamint élménydúsabbá tehetik a diákéletet is, hiszen ezek a kedvezmények nemcsak az oktatás területén, hanem a kulturális, szórakoztató, kereskedelmi és egyéb szektorokban is elérhetők.

A diákkedvezmények nem csupán pénzt spórolnak meg a diákoknak, hanem hozzájárulnak számos sokszínű élmény és kaland megéléséhez is, mivel nagyon sokaknak talán eszébe sem jutna egy-egy kulturális rendezvény vagy helyszín megtekintése, ha nem tudnák, hogy diákként még kedvezményesen megtehetik.

Tehát a diákkedvezmények nemcsak a költségek csökkentését jelentik, hanem a diákok számára egy újabb motivációt az aktív szórakozásra, a felfedezésre és a kreativitás kibontakoztatására, színesebbé teszik a diákok mindennapjait.

És hogyan lehetsz jogosult ezekre a kedvezményekre?

Mindaddig, amíg rendelkezel diákigazolványával (és egyes esetekben egyetemi e-mail címmel), jogosult vagy diákkedvezmények igénybevételére.

(Ha esetleg levelező szakra jársz, akkor a következő cikk is érdekelhet: https://qdiak.hu/blog/levelezos-esti-diakigazolvany/)

Ezek birtokában az egyetlen dolgod ezek felkutatása, mindössze tájékozódnod kell felőlük és megfelelően kihasználni őket. Az elfogadóhelyek és a kedvezmények mértéke is változó, de mindenképp érdemes keresgélni.

Ebben a cikkünkben összeszedtük nektek azokat a területeket, ahol biztosan számíthattok kedvezményekre diákként!

Utazási kedvezmények

A diákok számára a közlekedés jelentős költségeket jelenthet, de szerencsére ez az első számú olyan terület, ahol a diákkedvezmények kifejezetten hangsúlyosak.

Buszok, vonatok, metrók és más közlekedési eszközök járatai érhetők el kedvezményesen a diákok számára szerte az országban, és akár nemzetközi szinten is.

Diákkedvezmény utazáshoz, amit egy fiatal lány kezében a jegye és egy földgömb szimbolizál

A MÁV, a Volánbusz és a BKK is diákigazolvány alapján kínál olcsóbb utazási lehetőségeket, így a diákok a városok közötti vagy a helyi utazások során is könnyedén és pénztárcakímélő módon juthatnak el szinte bárhová.

A legújabb diákoknak szóló ajánlat az országos vonat diákbérlet. Ha még nem hallottál róla, mindenképpen érdemes utánanézni!

A különböző utazási kedvezményekről bővebben ezen az oldalon tájékozódhattok: https://www.diakigazolvany.hu/igenyles/felsooktatas/kedvezmenyek/uti_kedvezmenyek.

Kulturális élmények féláron

A kulturális és szórakoztató intézmények, úgymint múzeumok, galériák, színházak, mozik stb. rendszerint kedvezményeket kínálnak a diákoknak vagy a belépőjegy árában vagy egyes rendezvényeken, időszakos programokon stb., így a különböző művészeti ágak vagy az ország gazdag kulturális öröksége is felfedezhető költséghatékony módon.

A muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait 50%-os kedvezménnyel, és minden hónap egyik hétvégéjének a muzeális intézmény által meghatározott napján díjtalanul látogathatják a fiatalok általában 26. életévük betöltéséig.

Pénztárcabarát étkezés

Számos étteremben és kávézóban is kedvezmények, akciók és diákmenük teszik lehetővé, hogy az étkezésen is spórolj.

Leggyakrabban a gyorséttermek hirdetnek akciókat időszakosan diákok számára.Pénztárcabarát hamburger

A Zing Burgerben például már évek óta kedvezményesen kaphattok hamburgert a diákigazolványotok bemutatásával.

A Bellozzo-ban pedig egész novemberben 10%-os kedvezménnyel tudtok enni a diákigazolvány felmutatásával!

Sport és fitnesz megfizethető áron

A testmozgás és az egészséges életmód fontos része a diákéveknek, ezért ezen a téren is széleskörű lehetőségek nyílnak a diákok előtt.konditeremben két fiatal edzés közben, kihasználva a diákkedvezményt

Fitneszteremek, uszodák és sportklubok is kínálnak diákkedvezményeket, így diákként megfizethető módon tarthatod fenn egészségedet és szabadulhatsz meg a mindennapi stressztől egy jó edzés során.

Vásárlási kedvezmények

Számos üzlet és márkabolt diákkedvezményekkel várja a vásárlókat.

Legyen szó ruháról, cipőről, kiegészítőről, rengeteg márka biztosít akciókat, hogy a diákok pénztárcabarát módon frissíthessék fel gardróbjukat vagy szerezzék be a szükséges felszereléseket.

Kedvenc márkáid weboldalán érdemes keresgélni, mert ezen a területen a lista végtelenül hosszú lenne.

Szolgáltatások

Manapság a diákoknak elengedhetetlen szükségük van a megfelelő technológiai eszközökre vagy digitális szolgáltatásokra.

Számos mobiltelefon- és internet-szolgáltató is diákkedvezményeket nyújt, mint például a Vodafone, a Samsung, a Lenovo, a HP vagy az LG.

És olyan előfizetéseket is élvezhetsz kedvezményesen diákként, mint a Spotify, az Apple Music, az Amazon stb. és akár ingyenesen elérhetőek olyan szoftverek is, mint az Office 365 vagy akciósan az Adobe Creative Cloud.

Pénz spórolás egy malacba

Ha pedig szeretnél minél több diákkedvezményt egy helyen megtalálni, már ezt is megteheted egy új ingyenes applikációban.

A Diverzum rengeteg kedvezményt kínál a diákoknak partnerein keresztül. Az oldalra való regisztráció után igazolnod kell, hogy még diák vagy, és máris elérhetőek a kedvezmények.

Olyan márkák vannak az oldalon, mint a Puma, a Vans, az Ecipő, a ShareNow, a New Balance, a Playersroom, a Don Pepe vagy a Bubbles mosodahálózat, de kedvezményes kuponkódot kaphatsz az appban FlixBus-os utazáshoz vagy beszerezhetsz Sziget bérletet is kedvezményesen.

Általában 10-25 százalék között árkedvezmények vannak az oldalon, és vannak nagyon előnyös, de rövid ideig elérhető ún. villámkedvezmények is.

Az aktuálisan elérhető diákmunkáinkat itt találod! A Quantum Diákszövetkezetről pedig itt tudsz bővebben olvasni!