Skip to main content

Azt, hogy miért érdemes már tanulmányaid mellett is akár alkalmi jelleggel diákként munkát vállalni, már korábbi cikkeinkben részleteztük Nektek.

Ezek között szerepelt az, hogy nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőségeket kínálnak, segítenek az önállósodásban, az anyagi függetlenség elérésében, a hatékony időgazdálkodás fejlesztésében stb.

Mindezek mellet nagyon fontos szempont, hogy a diákmunkák remek kapcsolatépítési lehetőségeket is kínálnak. A jó munkahelyi kapcsolatok aranyat érnek, főleg pályakezdőként, amikor még úgy érezheted, hogy el vagy veszve a munka világában és nem tudod, hogyan boldogulj az első időszakban.

Munkahelyi kapcsolatok építése hat emberrel egy csapatban

És nem csak a pályád elején fontosak a kapcsolatok, hanem a jövődet is nagyban meghatározzák, hiszen munkád során nagy segítségedre lehetnek, és akár az előmeneteledre is nagy hatást gyakorolhatnak.

Az egyetemen már megszokott társaság és informális légkör után egy új munkahelyre bekerülve sokaknak nehézséget okoz a kollégákhoz való viszonyulás.

Gyakran vetődnek fel egy új munkakörnyezetben azok a kérdések, hogy hogyan viselkedjek a kollegákkal, mire vigyázzak, hogyan alakítsak ki jó munkahelyi kapcsolatokat, lehet-e baráti kapcsolat a munkatársak között?

Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogy mire érdemes figyelni és tippeket adunk a jó munkahelyi kapcsolatok kialakításához!

Miért fontosak a jó munkahelyi kapcsolatok?

Mivel alapvetően szociális lények vagyunk, szükségünk van barátságokra, pozitív interakciókra. A szociális kapcsolatok fontosságát nem szabad alábecsülni, különösen a munkahelyünkön, ahol az időnk nagy részét töltjük.

A szociális kapcsolataink természetesen a munkavégzésünkre is hatással vannak, ezért a kialakításuk és fenntartásuk elengedhetetlen.

Sokszor hallottuk már és tapasztalhattuk is, hogy jó társaságban hamarabb telik az idő, mivel jobban tudjuk élvezni azt. Mennyivel inkább fontos ez a munkahelyünkön, ahol sokszor csak az órát figyeljük, hogy mikor ér már véget a munkaidőnk.

Ezen kívül jó társaságban kreatívabbak és motiváltabbak is vagyunk, valamint a változásokat is sokkal jobban tudjuk kezelni, és az sem mellékes, hogy kapcsolataink nagyban befolyásolják a karrierünk fejlődését is.

Milyen munkahelyi kapcsolatokat fontos kiépíteni?

Alapvetően célszerű a munkahelyünkön a teljes szakmai hálózatunkkal jó kapcsolatot ápolni, tehát mindenkivel, akivel kapcsolatba kerülhetünk a munkavégzés során.Kapcsolatépítés kézfogással szimbolizálva

Fontos, hogy nem csak a kollégáinkkal, de többi partnerünkkel is törekedjünk a jó viszonyra, tehát a beszállítóinkkal, a befektetőkkel, de akár az ügyfelekkel és vevőkkel is, hiszen egy cég sikere az ő elégedettségükön múlik.

Milyen a jó munkatársi kapcsolat?

A munkahelyi kapcsolataink alapját is azok az attitűdök képezik, amik a magánéletben is meghatározzák a családunkkal vagy a barátainkkal való interakcióinkat.Jó hangulatú megbeszélés egy munkahelyen

  • Bizalom: A bizalom kialakítása, ahogy a magánéletünkben is, a kollégáinkkal és vezetőinkkel szemben is nagyon fontos, hiszen ha ez megvan, sokkal hatékonyabban tudtok együtt dolgozni és kommunikálni minden tekintetben. Nem lesz szükség majd fölösleges ellenőrzésekre, és nem kell a hátunk mögé sem nézegetni állandóan.
  • Kölcsönös tisztelet: Ha nyitott vagy a másik gondolkodásmódjának megértésére és véleményének értékelésére, még akkor is, ha az nagyon különbözik a sajátodétól, és fordítva, az azt jelenti, hogy megvan a kölcsönös tisztelet, amivel sokkal hatékonyabb lehet a munkavégzés.
  • Nyitott kommunikáció: Ez a hatékony együttműködés alapja. Legyünk mindig nyíltak, őszinték, és megértők. Ha valamivel elakadsz, bátran kérj segítséget, és legyél te is proaktív és keresd azokat a helyzeteket, amikor mások segítségére lehetsz, hiszen a segítségnyújtás mindig pozitív benyomást kelt másokban.
  • Határok meghúzása: Egy munkahelyi környezetben nagyon fontos tudnunk, hol vannak a határok. Egy szoros kötelék, barátság vagy főleg a mélyebb érzelmek a munkavégzés rovására mehetnek. És a túlzott közvetlenséggel is vigyázzunk, például a főnökünkkel szemben.

Milyen készségekkel építhetünk ki erős kapcsolatokat?

  • Szociális készségek: A minél közvetlenebb kapcsolatok kialakításához elengedhetetlen az olyan szociális készségeink fejlesztése, mint az együttműködés, problémamegoldás, konfliktus-kezelés stb.
  • Érzelmi intelligencia: A szociális készségeink szoros kapcsolatban állnak az érzelmeink megfelelő kezelésével, és fontos tudnunk megérteni és kezelni nem csak a saját, de mások érzelmi megnyilvánulásait is.
  • Nyitottság: Ez a készség nemcsak a kommunikációnkat illetően fontos, hanem az őszinte érdeklődést az élet bármely területén pozitívan fogadják. Az egész csapat hozzáállásán sokat lendíthet egyvalaki megteszi az első lépést és nyit mások felé!
  • Felelősségteljes attitűd: Ahhoz, hogy kialakuljon másokban a beléd vetett bizalom, vállalj felelősséget a tetteidért és szavaidért! Legyél mindig hiteles és megbízható, ezt pedig úgy tudod elérni, ha figyelsz arra, hogy jól mérd fel a kapacitásod és mindig csak olyat ígérsz meg, amit teljesíteni is tudsz.

Mit kezdjünk a nehéz esetekkel?

Amit sokszor elfelejtünk, hogy a jó munkakapcsolatok kialakítása nem csak a barátkozást jelenti.

Azokkal is jó kapcsolatot kell ápolnunk, akikkel egyébként nehezen jövünk ki. Néha elkerülhetetlen, hogy olyan emberekkel is együtt dolgozzunk, akikkel nem találjuk a közös nevezőt.

Azonban a munka elvégzésnek érdekében muszáj egy minimális szakmai kapcsolatot ápolnunk és félretenni a nézeteltéréseinket. Koncentráljunk a munkára és kerüljük a konfliktust. Talán egy közös projekt, vagy egy együtt töltött munkanap akár még a rossz viszony megszűnését is eredményezheti.

A munkahelyi kapcsolatépítés tehát rendkívül fontos, de nem mindig könnyű egy új környezetben, az új emberekhez való viszonyulás.

Főleg pályakezdőként, vagy diákmunka során, amikor ráadásul lehet, hogy te vagy a legfiatalabb dolgozó, még úgy érezheted, hogy el vagy veszve ebben az idegen világban és nem tudod, hogyan boldogulj.

Reméljük, a fenti tippjeinkkel és tanácsainkkal segíthettünk Neked is és Te is könnyedén építesz ki hasznos kapcsolatokat munkáid során!

Látogass el oldalunkra és olvass érdekes cikkeket vagy válogass diákmunkáink közül!