Skip to main content

A diákévek alatt a tanulás mellett sokszor csak a diákmunkák jutnak mindenki eszébe, ha kis extra zsebpénzhez szeretnének hozzájutni.

De miért ne lehetnél alkalmazott helyett Te a vállalkozó? Van egy jó ötleted, de nem mersz elindulni vagy nem tudod, hogyan kezdj hozzá?

Egy vállalkozás elindításával meglehetősen bizonytalan talajra lépsz, ezért első körben ne tegyél fel mindent egy lapra. Ha úgy vágsz bele a vállalkozásba, hogy elsődlegesen a megélhetésedre keresel, akkor nemcsak stresszes leszel, hanem időd és energiád sem fog jutni a többi dolgodra, és sokkal lassabban fogsz haladni a vállalkozásod építésével.

Diákként megvan az az előnyöd, hogy nem kell rögtön főállású vállalkozónak lenned. Ha nappali tagozatos diák/hallgató vagy, akkor mellékállású vállalkozónak minősülsz, így nem kell azonnal beleugranod a bizonytalanba.

Diákmunka mellett vághatsz bele, amivel megmarad a fix kereseted, és elég akkor felmondanod, ha már bejött az üzlet.

Egy sikeres saját vállalkozás beindítása nem a legkönnyebb feladat és valóban nem jön össze elsőre mindenkinek, de rengeteg izgalmat rejt és ha bejön, azzal bizony nagyot kaszálhatsz.

Egy sikeres vállalkozásról ábrándozó fiatal

Ha Te is kíváncsi lettél, olvasd el jó tanácsainkat, melyek hasznodra válhatnak a közeljövőben!

1. Gondold végig, mi az, amit szeretsz?

Ahhoz, hogy sikerre vihess egy vállalkozást, rengeteg kitartás és munka szükséges.

Ha nincs egy folyamatos motiváló erő, hamar elmúlik a kezdeti lelkesedés, főleg egy kudarcélmény után.

Ezért az első lépés: feltenni magadnak a kérdést, hogy mi az, amivel a legszívesebben foglalkoznál?

Ötletelés egy notesszal és tollal

Ehhez pedig elengedhetetlen a szenvedély, hiszen csak abba a dologba tudod a legtöbb energiát fektetni, amit valóban szeretsz is.

Ha valamiben kiemelkedően jó vagy, és úgy érzed, hozzá tudnál tenni valami pluszt az emberek mindennapjaihoz vele, akkor vágj bele!

Gondold át, mik az erősségeid és, hogy hogyan profitálhatsz belőlük, és hogyan adhatnád át ezt a világnak minél vonzóbban. Ha az ötleted egyedi és inspiráló, akkor ezzel már el is indultál egy sikeres saját vállalkozás beindításának útján.

Íme néhány terület, ahol piaca van a tehetségnek:

  • Kézművesség: az egyedi és különleges dolgok mindig vonzani fogják az emberek figyelmét, legyen szó használati tárgyakról, ruházati cikkekről, design termékekről, méginkább ha fenntartható módon készülnek.
  • Írás: e-könyvként piacra dobhatsz regényt, szakácskönyvet, mesekönyvet vagy bármilyen szakmai témában írhatsz, vagy kezdj el szövegíróként tevékenykedni, ha pedig zavarnak a nyelvtani vagy stilisztikai hibák, állj lektornak.
  • Online kurzusok: az utóbbi időben nagy lett a kereslete az online tanfolyamoknak, legyen szó korrepetálásról, nyelvtanfolyamról, önismereti tréningekről, vagy edzésről, hiszen munka vagy tanulás mellé is könnyen beépíthetők, és bármikor, bárhonnan könnyen elvégezhetők.
  • Mentes vagy bio termékek: az ételintoleranciával vagy allergiával küszködők száma egyre csak növekszik, így egyre többen keresik a különféle mentes élelmiszereket, emellett pedig divat lett egészségesen is táplálkozni, és ezekért a termékekért akár 2-3-szoros árat is fizetnek a vásárlók.
  • Termék véleményezés és ajánlás: ha jó kommunikációs készségekkel rendelkezel, értékelj és add el a véleményed, indíts Youtube csatornát, vagy blogot, vagy írj értékeléseket a céges Facebook oldalakra.Laptop körülötte magazinok, könyvek

Ha pedig még több vállalkozás ötletről szeretnél olvasni, keresgélj ezen az oldalon: https://www.billingo.hu/blog/olvas/legjobb-vallalkozas-otletek?gad_source=1.

2. Hogyan kivitelezd?

Az online vállalkozás az egyik legjobb indulás kezdő vállalkozóknak.

Az online térben percek alatt gond nélkül létrehozhatod saját oldalad, ahol bemutatkozhatsz a nagyvilágnak, a közösségi oldalakon pedig kellő figyelmet is szerezhetsz egy jó marketing stratégiával.

Az online tér legnagyobb előnye, hogy bármikor, bárhonnan intézheted a dolgaid. Rengeteg költséget spórolhatsz azzal, ha nem kell költened irodára, mindössze egy laptopra és internet kapcsolatra van szükséged hozzá, hogy elindulj!

3. Fektess a vállalkozásodba!

A legjobb taktika visszaforgatni a bevételed a vállalkozásodba: például befektethetsz tudásba, tehát különböző tanfolyamokba, tréningekbe, könyvek vagy bármilyen szakmai anyagok beszerzésébe, ami elengedhetetlenül szükséges a fejlődéshez, készíttethetsz egy honlapot profikkal, vagy az egészet reklámozásra fordíthatod.

4. Nyiss az emberek felé!

A legnagyszerűbb és legegyedibb ötlet sem lesz magában elegendő a sikerhez.Kapcsolatépítés a fiatal vállalkozók között

Meg kell találni a módját annak, hogyan tudod megosztani az ötletedet az emberekkel, vagyis el kell tudnod adni azt.

Ezért fontos, hogy minőségi kapcsolatokat építs ki! Ha a kapcsolataid értékesek, akkor a vállalkozásod hírneve gyorsan elterjed majd az ismerőseid között.

5. A kudarcot is értékes tapasztalatnak fogd fel!

Nem biztos, hogy az első ötleted bejön, és ez egyáltalán nem baj!

Bár közhelynek hangzik, de az első próbálkozásoddal rengeteg tapasztalatot szerezhetsz, ezért már önmagában megéri. Minden kihívással fejlődni fogsz, és idővel minden rutinná válik.

Tanulhatsz a hibáidból és a következő alkalommal már sokkal következetesebben fogod csinálni. Egy vállalkozással a leendő munkaadóidnak is imponálhatsz, hiszen reprezentálod vele az önállóságod, a kreativitásod és egy lépéssel biztosan diáktársaid előtt leszel.

6. A siker csak a kezdet!

Ha már megízlelted a siker ízét és úgy érzed, befutottál, akkor is tarts pár dolgot észben!

Egy sikeres vállalkozás nagy felelősséggel jár, ezért jól kell menedzselni.

Az igények folyamatos növekedésével neked is több időt kell belefektetned a működésbe, ami a tanulás mellett egyre nehezebb lesz, ezért fontos mérlegelni, hogy mivel éri meg többet foglalkozni.

Ha felkeltette az érdeklődésed a vállalkozó lét, ezen az oldalon minden részletet megtalálsz az elindításához: https://freelancerblog.hu/egyeni-vallalkozas-inditasa-2023/.

Amennyiben pedig még nem találtad meg a leginkább hozzád illő diákmunkát, amivel stabil háttered biztosíthatsz vállalkozásod mellé, válogass számtalan remek ajánlatunk között!

Ha a CV-et írod vagy éppen állásinterjú előtt állsz, akkor a következő cikkek neked szólnak!

Így lesz tökéletes az önéletrajzod

6 tipp a tökéletes állásinterjúhoz