Skip to main content

Az önéletrajz vagy másképpen CV, azaz „curriculum vitae” a legfontosabb dokumentum álláskeresés során. Célja, hogy bemutassa és összefoglalja a munkaadóknak azokat a készségeket, tapasztalatokat és eredményeket, amelyek által Te lennél a legalkalmasabb egy adott pozíció betöltésére. 

Éppen ezért nem elhanyagolandók azok a formai követelmények, melyek már akár első ránézésre igényességről és profizmusról tanúskodhatnak.

Egy munkáltató egy rápillantással, mindössze a CV külalakjából már nagyon sok következtetést le tud vonni a pályázóval kapcsolatban, például azt, hogy milyen személyiség, mennyire tapasztalt vagy éppen mennyire igényes.

Emlékezz arra, hogy az önéletrajzod legyen egyedi, tartalmazzon valós információkat és legyen releváns.

diák CV olvasás közben

A tökéletes CV diákmunkához

Tehát az álláskeresés első és legfontosabb lépése egy jó önéletrajz elkészítése.

Legyen szó még akár csak egy diákmunka önéletrajzról is, érdemes már tanulmányaid során elsajátítani azokat a tippeket, amik biztosítják azt, hogy a jövőben a munkáltatók felfigyeljenek rád.

Érdemes egy vázlatos önéletrajzot összedobni már akár gimnázium alatt is, amit az évek során az újabb és újabb tapasztalataiddal bővíthetsz majd, így a pályakezdő önéletrajzodban már csak válogatnod kell majd a diákévek során szerzett munkatapasztalatok közül és az egyes állásokra igazítani a legrelevánsabbakat.

Elsőre ez nagyon bonyolultnak tűnhet, de elhoztunk néhány tippet, amikkel Te is profi CV készítővé válhatsz egy szempillantás alatt.

Ha megfogadod a következő tippeket, a Te önéletrajzod is garantált sikert fog aratni!

Önéletrajz formai követelményei

Egy CV-nek profinak és szakszerűnek kell lennie, amiről a formai követelmények pontos betartása, vagyis a precizitás tanúskodik.

Az első, és legfontosabb formai jellemzője egy önéletrajznak az átláthatóság. A tömör és világos szövegstruktúra könnyen követhetővé teszi, megkönnyíti az állásadó számára az olvasást és jól kiemeli a legfontosabb információkat.

Ehhez előszeretettel használhatsz különböző sablonokat, amelyek már tartalmazzák a CV általános szerkezetét, neked már csak a saját adataidat kell rögzítened bennük.

Ehhez mi a Canva ingyenesen használható platformját ajánljuk, ahol rengeteg igényesen összekészített sablonnal találkozhatsz.

Az igényes külalakon kívül pedig természetesen elengedhetetlen a helyesírás és a megfelelő, szakszerű szóhasználat is a sikeres önéletrajz érdekében.

önéletrajz sablonok

A CV általános szerkezet

Általában a következő pontokat kell, hogy tartalmazza:

  • személyes adatok
  • végzettség
  • munkatapasztalatok
  • erősségek és kompetenciák
  • hobbik és érdeklődési kör

Ezeket számodra tetszőleges sorrendben és elrendezésben építheted be az önéletrajzodba, de általában ebben a sorrendben helyezkednek el a dokumentum elejétől a személyes adatokkal kezdve, a végén pedig az érdeklődési körrel zárva.

Egyre elterjedtebb azonban a két hasábos elrendezés, ami egy jobb oldali, széles, bővebb hasábot jelent a végzettség és munkatapasztalatok pontokkal, és egy bal oldali, vékonyabb, felsorolásszerű sávot az adatokkal, hobbikkal és képességekkel.

Ezeken a fő vázlatpontokon kívül pedig még azzal bővítheted, amivel csak akarod, pl: jövőbeli célok, releváns eredmények, közösségi tevékenység, ajánlások előző munkaadóktól, tanároktól, rövid összefoglaló szöveg stb.Kéthasábos önéletrajz egy tableten

Most pedig vegyük át pontról pontra ezeket az alcímeket!

Személyes adatok

Ezalatt az alcím alatt felsorolásként szokott szerepelni a teljes név, az elérhetőségek, vagyis az aktuális telefonszám és e-mail cím, valamint, ha az releváns az állás szempontjából, akkor egy cím is.

Manapság pedig már egyre gyakrabban bővül ki ez az adatsor az egyes social media platformokon (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok stb.) létrehozott profilok elérhetőségeivel, ha azokat szívesen bemutatnád, hiszen ma már minden cég odafigyel és igyekszik lépést tartani az aktuális trendekkel az online jelenlétét illetően is.

Egy igényes profil pedig akár még influencerré is tehet egy nagy márkánál, úgyhogy bátran tedd bele ezeket is!

Végzettség

Ebben a pontban általában a gimnáziumtól kezdve szerepelnek az oktatási intézmények, ahol tanultál, diplomákat vagy fokozatokat szereztél, mellette dátummal, ami lehet tól-ig vagy csak a befejezés időpontja.

Ezt úgy bővítheted ki, hogy felsorolod azokat a kurzusokat, szakköröket, versenyeredményeket, közösségi tevékenységeket, diplománál a specializációt, vagy bármi egyéb plusz információt, ami meghatározó volt számodra az adott intézményben eltöltött évek alatt vagy szerinted releváns lehet az adott munkával kapcsolatosan.

Munkatapasztalatok

Itt azok a munkahelyek, akár diákmunkák, akár részmunkaidős állások, gyakornoki pozíciók szerepelnek, ahol korábban dolgoztál.

Ezeknél nagyon fontos a pozíció, a cég neve és az időszak, amikor ott dolgoztál, ezen felül pedig jól mutat egy rövid leírás a munkakörről, a főbb feladatokról és eredményekről.

Ha pedig még nem rendelkezel ilyen információkkal, az sem jelenthet gondot, sőt, a tapasztalatlanság akár előnyt is jelenthet, hiszen még nincsenek kialakult rossz szokásaid a munkádban, nem vagy hozzászokva régi, elavult rendszerekhez és a fiatal generáció tagjaként sokkal könnyebben sajátítod el a számítógépes rendszerek működését is.

Ha esetleg érdekelnek jelenlegi diákmunkáink, melyekkel bővítheted az önéletrajzodat, akkor kattints ide.

Képességek

Ide sorolhatók azok a specifikus készségek és kompetenciák, amelyek relevánsak az állással kapcsolatban. Például nyelvek, informatikai ismeretek, szoftverismeret vagy olyan emberi tulajdonságok, mint a kreativitás, alkalmazkodóképesség, monotonitás tűrés, stb.

Nagyon fontos, hogy minden munkánál ellenőrizd az álláshirdetésben feltüntetett elvárásokat és ezek alapján frissítsd a képességeidet az önéletrajzodban az adott munkakörhöz.

Hobbik és érdeklődési kör

Opcionális, de néha ezek a részletek segíthetnek abban, hogy valóban teljes képet kapjon rólad a munkáltató.

A sporttevékenység, esetleg a művészetek, vagy akár az utazás szeretete, még inkább egy nem mindennapi hobbi említése segít a személyiséged bemutatásában, egy jó benyomást keltő beszélgetés kezdeményezésében, és sosem lehet tudni, hogy a leendő főnököddel milyen téma kapcsán találjátok meg a közös hangot.

pályakezdő önéletrajzot készítő diáklány

Ezeken a „kötelező” vázlatpontokon kívül pedig tényleg arról írsz és azt említed meg az önéletrajzodban, amit csak szeretnél.

Sok cég keres fiatal munkaerőt, hiszen rengeteg előnye van a diákok foglalkoztatásának.

Természetesen ilyenkor a munkaadók pontosan tudják, hogy nem rendelkezel akkora tapasztalattal, képzettséggel, mint az idősebb munkatársaid, azonban az érdekelheti őket, hogy mennyire vagy ambiciózus, mi motivál, mit szeretnél elérni az életedben, ezeket pedig érdemes lehet kiemelni az önéletrajzodban.

Továbbá, a formai követelményeken kívül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minden sablon személyre szabható. Például a színhasználat rengeteget árul el rólad.

Vagy a Téged legjobban reprezentáló színt érdemes ilyenkor választani, vagy azokat a színkombinációkat, amiket a cég, ahova jelentkezel, használ a saját platformjain.

És végül, de nem utolsó sorban: egy jó kép a CV lelke.

A megfelelő fénykép kiválasztása rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen ez lesz az első dolog, amit a munkaadód meglát majd az önéletrajzodban. Nagyon fontos az egységes háttér, az ízléses öltözet, vagy ha a képed harmonizál az önéletrajzod színével is.

A jó CV tehát legyen egyedi, tartalmazzon valós információkat és legyen releváns.

Mindezek tudatában profi önéletrajzot készíthetsz, amivel garantált a siker a munkaerőpiacon.

Megírtad már az önéletrajzodat és éppen állásinterjúra készülsz? Megosztunk Veled pár tuti tippet, hogy tökéletesen sikerüljön!

Megírtad a tökéletes önéletrajzot? Akkor látogass el a Quantum diákszövetkezet oldalára és jelentkezz a jobbnál-jobb munkák valamelyikére.