Skip to main content

A diákok munkakeresését a diákszervezetek segítik országszerte, vagyis olyan szervezetek vagy szövetségek, amelyek a diákok érdekeinek képviseletére és támogatására koncentrálnak.

Diákként meglehetősen bonyolult és zavaros lehet eligazodni a munkaerőpiacon, főleg, ha a sűrű órarended nem engedi meg, hogy rögtön teljes állást vállalj, de még sok esetben a részmunkaidős pozíciók sem férnek bele az időbeosztásodba.

Szerencsére ma már nagyon sok egyéb lehetőség is kínálkozik a diákok számára: tanulmányaidhoz igazodó rövidtávú, rugalmas munkaidejű gyakornoki vagy akár csak alkalmi jellegű munkalehetőségek is.

A diákszövetkezetek legfőbb célja a diákok számára segítséget nyújtani a munkavállalásban, valamint az oktatási intézményeken kívüli tevékenységeiket támogatni.

Diákszervezet gyűlés közben

A legfontosabb tevékenységei közé tartoznak:

Munkalehetőség biztosítása

A szervezetek munkaerő-közvetítést végeznek kifejezetten diákok számára, segítenek a diákoknak személyre szabott, az érdeklődési körükhöz és készségeikhez illően a legmegfelelőbb munkát megtalálni, amely összeegyeztethető az egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikkal is.

Adminisztráció

A diákszövetkezetek biztosítják a munkavállaláshoz szükséges adminisztrációs terhek levételét a diákok válláról, úgy mint a bérszámfejtési és adózási szolgáltatásokat. Erről itt tudsz részletesebben olvasni!

Tanácsadás

Képzett szakemberek segítenek a diákoknak az álláskeresésben, a munkavállalással kapcsolatos kérdésekben, és a megfelelő pozíció megtalálásán felül segítséget nyújthatnak a diákoknak olyan területeken, mint az önéletrajzírás vagy az állásinterjúkra való felkészítés, vagy akár jogi és pénzügyi tanácsadást is nyújthatnak.

Pénzügyi segítség

pénzügyi tanácsadást jelképező diagram

Egyes diákszervezetek egészségügyi biztosítást vagy egyéb szociális juttatásokat, diáktanulmányi kölcsönöket is kínálnak a diákoknak a tanulmányaikkal kapcsolatos költségek fedezésére.

Diákszervezeti élet szervezése

Sok diákszövetkezet részt vesz a diákélet szervezésében és támogatásában is, ezzel lehetőséget adva a diákoknak, hogy részt vegyenek különböző közösségi és kulturális tevékenységekben.

Valamint olyan közösségi élményeket is kínálnak, amik lehetőséget adnak a kapcsolatépítésére más diákokkal és a munkavállalókkal, vagy magukkal a munkáltatókkal egy állásbörze vagy hasonló rendezvények keretein belül.

Érdekképviselet

A diákszövetkezetek képviselik a diákok érdekeit és szükségleteit az oktatási intézmények és a kormányzati szervek felé, lehetővé téve a diákoknak, hogy hangot adjanak igényeiknek.

A szervezetek legnagyobb előnyei tehát a gyors és szakszerű segítségnyújtás a munkakeresésben.

Tevékenységük és szolgáltatásaik viszont szervezetenként is változhatnak, különböző profilú diákszövetkezetek működnek országszerte.

Diákszervezeten belüli szakszerű tanácsadás

Számos budapesti diákszervezet segíti a diákok boldogulását nemcsak a munkaerőpiacon, de sokszínű lehetőségeket kínálnak a szabadidős és szakmai tevékenységekben való részvételre, és segíthetnek a diákoknak a személyes fejlődésben és a közösségépítésben is.

Egyetemistaként a leghamarabb a saját egyetemi diákszervezeteddel találkozhatsz, és sok egyetemen több is működik belőlük, amelyek sokszínűsége, eltérő tevékenysége gondoskodik az egyetemi diákélet változatosságáról és mozgalmasságáról.

Csak a Corvinus Egyetemen belül több mint harminc diákszervezet működik, amelyekről részletesen ebben a cikkben olvashatsz: https://www.uni-corvinus.hu/post/hir/milyen-kozosseghez-tartozzak-diakszervezetek-es-szakkollegiumok-a-corvinuson/.

Számos szakmai diákszervezet is létezik, amelyek az adott szak területén tanuló diákok számára nyújtanak támogatást, például a szakmai fejlődésben vagy a karrierépítésben. Ilyen például a Gazdaságelemzők és -matematikusok (GEM) Diákszervezete.

A GEM küldetése, hogy a matematikai, közgazdaságtani és pénzügyi témák iránt érdeklődő hallgatóknak szakmai- és karrier lehetőségeket biztosítson.

Egyetemi képzést kiegészítő kurzusokat, szakmai előadásokat és Karrier Klubot szerveznek, ahol a résztvevők az egyetem elvégzése utáni lehetséges életpályákkal ismerkedhetnek meg, valamint versenyeket és változatos közösségi programokat is kínálnak a diákok számára.

Ma már léteznek olyan diákszövetkezetek is, amelyek akár percek alatt bonyolítják le az összes szükséges adminisztrációt, ráadásul mindezt online.

A digitális szövetkezeteknél, mint például a Quantum, a szerződéskötéstől a munkaidő vezetésen át egészen az elszámolásig minden automatizáltan működik. Nem kell bajlódni a papírmunkával sem a regisztráció, sem a jelentkezés, és még csak a munkaóra nyilvántartás kapcsán sem.

Ha a lehető leggyorsabban szeretnéd megtalálni a hozzád leginkább testhezálló diákmunkát, látogass el az oldalunkra és válogass kedvedre a jobbnál-jobb lehetőségeink közül!