Skip to main content

Nyári Diákmunka kisokos 2023

Minden fontos információ ahhoz, hogy 2023-ban is sikeres nyári diákmunka szezont zárjál!

Boldogan teleofnáló lány aki nyári diákmunkát végez

Tartalom:

Nyári diákmunka előnyei

Nyári diákmunka veszélyei

Miért érdemes diákszövetkezeten keresztül dolgozni?

Mennyi pénzt lehet keresni?

Mire figyelj oda, ha diákszövetkezetet keresel?

Végre jön a nyár, kiszabadulhatsz az iskolából, és élvezheted a szép időt! A hosszú szünet alatt a sok pihenés és szórakozás mellett rengeteg gimnazista és egyetemista keres magának különféle nyári diákmunkákat.

A 2023-as nyári diákmunka kisokost azért állítottuk össze, hogy minden diákfoglalkoztatást érintő, égető kérdésre választ adhassunk, hogy mind a fiatal munkakeresők, mind a munkákat hirdető cégek számára zökkenőmentes legyen a nyár.

A kisokosban minden hasznos információt megtalálsz, amit a nyári diákmunkákról tudni érdemes. Lesz szó a fizetésekről, megmutatjuk, hogy mire érdemes figyelned a munka kiválasztásánál, szót ejtünk a foglalkoztatás kockázatairól, valamint a diákszövetkezetek szerepéről is. Ezeken kívül bemutatunk néhányat a legnépszerűbb és legmenőbb munkalehetőségek közül is, és választ adunk a leggyakoribb kérdésekre.

Milyen előnyei vannak a nyári diákmunkáknak?

Nem véletlenül olyan népszerűek a nyári diákmunkák a fiatalok körében. Pár hét munkáért cserébe a nyarad további részét gond nélkül élvezheted a saját magad által megkeresett pénzedből. A kemény munkával megszerzett pénzünkkel okosabban bánunk, és büszkeséggel is tölti el az embert, ha a saját tőkéjével gazdálkodhat. A nyári diákmunkák sokszor előnyösebbek pénzügyileg, mintha év közben dolgoznál. 

A sűrű iskolai teendők nélkül több időd marad a munkára, és a munkaadók is értékelik, ha egyszerre nagyobb mennyiségű munkát tudsz elvégezni. Nem véletlen, hogy ezeknél a munkáknál sokszor magasabb órabérre számíthatnak a diákok.  A Quantumon keresztül dolgozó fiatalok órabére kiemelkedően magas, diákjaink átlag fizetése 2023 áprilisában belső adatok alapján bruttó 1850 Forint volt, de cikkünkben még részletesen kitérünk mindenre, amit a diákszövetkezeteken keresztül folyósított fizetésekről tudni érdemes.

diákmunkás a magas fizetésével a kezében pózol
diákok boldogan ülnek a hegyoldalon és nevetnek

Természetesen nem csak a fizetés miatt érdemes dolgozni. A nyári diákmunkák során kipróbálhatod magad különböző területeken, így mire végzel az iskolával, már konkrét elképzeléseid lehetnek a karrieredre vonatkozólag. Arról nem is beszélve, hogy ezek az alkalmi munkák milyen jól mutatnak majd az önéletrajzodban! A nyári diákmunkák segítségével rengeteg hasznos tapasztalatra tehetsz szert, ami a jövőbeli munkakereséseid során nagyon fontos előnyt jelenthet majd.

Egy jó munkahelyen jó kapcsolatokat is kiépíthetsz, megismerhetsz új embereket, barátokat találhatsz, rengeteg érdekes emberrel ismerkedhetsz meg. Ezek a kapcsolatok a későbbiekben még nagyon jól jöhetnek. Fejlesztheted különböző képességeidet, például ha a vendéglátás területén próbálnád ki magad, gyakorolhatod a külföldi nyelvtudásodat és az emberekkel való kommunikációs képességeidet.

Kattints és dolgozz velünk!

Regisztrálj!

A nyári diákmunkák veszélyei

Sajnos vannak olyan esetek, amelyek során negatív tapasztalatokat is szerezhetsz.

Szerencsére ezeket egy kis tudatos odafigyeléssel el lehet kerülni. A diákfoglalkoztatás talán legnagyobb és leggyakoribb veszélye a fekete foglalkoztatás elterjedése. A fekete foglalkoztatás azt jelenti, hogy a munkaadó nem jelenti be a munkavállalót, nem fizeti meg a szükséges adókat, járulékokat. Sokszor a dolgozókat sem fizetik meg kellőképpen, a diákok pedig még kiszolgáltatottabbak a munkaadókkal szemben. Ezt a kockázatot érdemes elkerülni, ehhez viszont fontos, hogy fel tudd ismerni az árulkodó jeleket.

Összeszedtük, hogy milyen jelei lehetnek a fekete foglalkoztatásnak:

Gyanús ember aki feketén foglalkoztatja a diákokat
 • Szerződés hiánya / nem pontos szerződés:
  Ez a legnyilvánvalóbb jel. Mindig bizonyosodj meg róla, hogy van írásos egyezségetek a munkaadóddal. Az is nagyon fontos, hogy a szerződésedben valóban azok az adatok, információk legyenek leírva, amelyekben a munkaadóddal megegyeztetek.

 • Készpénzes fizetés:
  Szintén egy árulkodó jel, ha a munkaadód csak készpénzben hajlandó kifizetni téged. Ez még önmagában nem jelent fekete foglalkoztatást, de érdemes óvatosnak lenned ilyen esetben is.

 • Minimálbér alatti fizetés:
  Mielőtt elkezdesz dolgozni, ismerd meg a saját jogaidat. A diákmunkák során a munkaadód köteles megfizetni számodra a neked járó minimálbért. Jelenleg ez az összeg Magyarországon a középfokú végzettséget nem igénylő munkakörök esetén bruttó 1334 Ft/óra, a középfokú végzettséget megkövetelő munkák esetén pedig 1704 Ft/óra.

 • Megbízhatatlan körülmények, jogellenes munkafeltételek:
  A munkahelyednek biztosítania kell a jogilag megfelelő, biztonságos munkakörülményeket, valamint írásos bizonyítékkal kell rendelkeznie az általad ledolgozott órákról, pihenőidő kiadásáról, stb.

Mit tegyünk, ha úgy gondoljuk, hogy feketén foglalkoztatnak?

Ilyen esetben érdemes először kikérni egy, a témában jártas, tapasztalt ember véleményét. Ha viszont biztos vagy benne, hogy nem legális a munkavégzésed, akkor a munkáltató székhelye vagy fióktelepe szerint illetékes Kormányhivatal Járási Hivatalának munkaügyi osztályán van lehetőséged a bejelentésre, amely után a munkaadó NAV-vizsgálat alá is kerülhet.

Nálunk tuti csak biztonságos munkákat találsz 😉

Regisztrálj!

Miért érdemes diákszövetkezeten keresztül dolgozni?

A diákszövetkezetek – mint érdekvédelmi szervek – a diákok mellett állnak, így adva védelmet a korábban felsorolt kockázatokkal szemben. Ha iskolaszövetkezeten keresztül dolgozol, biztos lehetsz benne, hogy megkapod a fizetésedet, és az előre megállapodott feltételek szerint történik majd a munkavégzésed.

Boldog diákmunkás lány könyvvel a kezében mosolyog

Jobbnál jobb munkákat találhatsz!

Dolgozhatsz rugalmas beosztásban a legnagyobb futár cégeknél Budapesten vagy más nagyvárosokban, mint a Wolt vagy a Foodora (Foodpanda), garantáltan magas fizetést kínálnak a KFC gyorséttermei, ahova országszerte várják a dolgozni vágyó fiatalokat. Ha több izgalomra és pörgésre vágysz, akár az Atlétika VB-n is részt vehetsz a stáb részeként, vagy Fesztiválon is dolgozhatsz. Olyan munkákat is találhatsz, amelyeket Balatonon végezhetsz. A Bortársaság például több nagyobb városban – például Siófokon és Balatonfüreden – is keres eladói pozícióba fiatalokat, akik a nyári szünet alatt szívesen próbálnák ki magukat a munka világában.

Természetesen ezeken kívül még rengeteg jobbnál jobb munkát találhatsz oldalunkon. Kezdj el böngészni még ma!

Ki jelentkezhet diákmunkára?

Vannak életkorbeli megkötések, ezek azonban csak alsó határt jelölnek ki. Ameddig nappali tagozatos diák státusszal rendelkezel, és betöltötted a 16. életévedet, addig jogosult vagy a diákszövetkezeten keresztüli munkavégzésre. A nyári időszakra azonban speciális szabályok vonatkoznak, olyankor akár már 15 éves kortól is jelentkezhetsz az állásokra.

Különböző szabályok vonatkoznak a 18 év alatti és a felnőtt életkort már betöltött diákokra, amelyeket szintén érdemes észben tartani

A 18 évnél fiatalabb munkavállalók 

 • nem dolgozhatnak többet napi 8 óránál, 

 • egy héten legfeljebb 5 napot dolgozhatnak, 

 • éjszakai munkavégzést (22:00-06:00) nem végezhetnek,

 • ezen kívül a munkavállaláshoz szülői (törvényes képviselői) hozzájárulási nyilatkozatot kell bemutatnia a fiataloknak.

Hogyan lehetek tagja az iskolaszövetkezetnek?

1

Lépj be!

Először be kell lépned a szövetkezetbe, ahol egy tagsági megállapodást kötnek veled.
2

Válts ki részjegyet!

A belépés után fizetned kell egy úgynevezett „részjegyet”, más néven egyszeri vagyoni hozzájárulást. Ezt általában az első fizetésedből vonják le, és 500-3000 Ft között mozog - nálunk csupán 1000Ft. A szövetkezetből való kilépésnél ezt a részjegyet visszaigényelheted.
3

Kezdj el dolgozni!

Amikor megtaláltad a neked való munkát, a szövetkezet segítségével kötsz a munkaadóval egy eseti szerződést, amely tartalmazza a munka bérezését, munkaköri leírását és a speciális szabályait is. Ezek általában mindkét félre kiterjedő megállapodások, így a munkaadód kötelezettségeit is feltüntetik. Ezekből a szerződésekből egyszerre többet is köthetsz, így egyszerre több helyen is dolgozhatsz.

Milyen dokumentumokra van szükségem?

A törvényi előírás alapján csak aktív, nappali tagozatos diákigazolvánnyal vagy hallgatói jogviszony igazolással léphetsz be az iskolaszövetkezetekbe. 25 éves kor alatt passzív hallgatói igazolással is a szövetkezet tagja lehetsz, azonban azt fontos megemlíteni, hogy levelezős vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal sajnos nem lehetsz diákszövetkezeti tag.

Hol érdemes nyári diákmunkát keresnem?

Nézz szét több diákszövetkezet oldalán! Tájékozódj a lehetőségek közt, jelentkezz minél több helyre, hiszen nem garantált, hogy elsőre felvesznek az általad preferált munkára. Szintén fontos, hogy gyakran kell számolni egy úgynevezett átfutási idővel. Megtörténhet, hogy megtalálod álmaid nyári munkáját, amire Te lennél a tökéletes jelölt, azonban csak egy hónappal később jeleznek vissza a felvételeddel kapcsolatban, és már el is telt a fél nyár. Érdemes több vasat tartani a tűzbe, és több lehetőséget keresni. 

Hol érdemes nyári diákmunkát keresnem?

Mindenképp nézz utána annak a cégnek, ahol el szeretnél helyezkedni. Érdemes Google értékeléseket olvasni, vagy keresni valakit, aki már ismeri a helyet, hogy megtudd, hogy mennyire rugalmas a munkavégzés, mennyire megbízható, tartják-e magukat a szerződéseikhez stb. Ez ugyanúgy igaz arra, amikor diákszövetkezetet keresel. Olyankor is mérd fel a lehetőségeidet, hiszen ez sok kellemetlen meglepetéstől tud megóvni. 

Csatlakozz Te is Magyarország első 100%-ban digitális diákszövetkezetéhez!

Regisztrálj!

Azok a piszkos anyagiak – a bruttó az új nettó!

Az iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzés egy speciális foglalkoztatási forma, amely kifejezetten diákoknak lett kialakítva. Teljesen adómentes munkavégzést tesznek lehetővé a 25 év alatti tanulók számára, amelynek eredményeképpen magasabb fizetést tudnak biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a bruttó jövedelmed meg fog egyezni a nettó jövedelmeddel.

Mi az a bruttó és mi az a nettó?

A bruttó fizetés a levonások nélküli, teljes összeget jelöli. Ahhoz, hogy megkapd a nettó, tehát a valós, kézhez kapott fizetésedet, le kell vonni a bruttó összegből minden adót és járulékot.

Bruttó összeg – Adók, járulékok = Nettó összeg

FÉnykép egy diák fizetéséről

A diákszövetkezeten keresztül tehát nem kell adókat és járulékokat fizetned!

számlák és papírok amik az adó és fizetés kiszámításában segítenek
 • Az adókedvezménynek azonban van egy felső határa is, amely mindig az előző év júliusi KSH által közölt bruttó átlagkeresetet jelenti (jelenleg érvényes: 499.952 Ft) 

 • Az e feletti jövedelemre már nem érvényes az adókedvezmény, azonban arra is csak 15% SZJA-t kell fizetnie a 25 év alatti diákoknak. 

 • A 25 év feletti, diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatott diákok számára sem vonják le a társadalombiztosítási járulékot (TB), csak a 15% SZJA-t kell kifizetniük.

Azt fontos még megjegyezni, hogy az adókedvezmény igénybevételéhez neked semmilyen dolgod nincsen, annak biztosítása a munkaadód feladata.

A diákszövetkezeteken keresztüli munkavégzés pénzügyi előnyeiről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Hogyan kapom meg a fizetésemet az iskolaszövetkezetektől?

Ezt a szövetkezettel kötött szerződésed határozza meg. Jellemzően fel van tüntetve, hogy mikor és hogyan fognak utalni számodra. Ez szövetkezetenként, valamint munkakörönként is eltérő lehet. Vannak olyan munkák, amelyek után kéthetente fizetnek, de a leggyakrabban havi fizetéssel találkozhatnak a diákok. Nem biztos, hogy hónap elején érkezik az utalás, de jellemzően a hónap 10. napjáig meg szoktak érkezni a fizetések. 

Mi a Quantumnál nem várunk a 10. napig. Amint a cég kifizeti a diákok bérét, mi azonnal utaljuk is tovább.

Érdekel milyen az élet Quantumos diákként?

Regisztrálj most!

Mire figyelj oda, ha diákszövetkezetet keresel?

Megesik, hogy a különböző diákszövetkezetek ugyanazokat a munkákat hirdetik meg a diákok számára, azonban különböző bérezést kínálnak hozzájuk. Ez annak köszönhető, hogy az iskolaszövetkezetek eltérő mértékű jutalékokat vonnak le tagjaiktól. Érdemes tájékozódnod, mielőtt iskolaszövetkezetet választasz, hogy a lehető legjutányosabb fizetést kaphasd meg a munkádért.

Pótlékok

A munkáltatók nincsenek kötelezve arra, hogy különböző pótlékokat fizessenek a diákoknak. Vannak azonban olyan cégek, ahol biztosítanak a fiatal dolgozók számára éjszakai pótlékot, munkaszüneti vagy vasárnapi pótlékot is. Ezeket az összegeket jellemzően az alapbéreden felül fizetik ki abban az esetben, ha nem a megszokott munkaidőben kell dolgoznod. Érdemes lehet erről is tájékozódnod, amikor a munkaadók bérezéseit hasonlítod össze. 

Kommunikáció

Megeshet, hogy elkezdesz dolgozni a munkahelyeden, de valami nincs rendben. Nem érzed jól magad, a cég nem tartja magát a szerződés rá eső részéhez, nem megfelelőek a munkakörülmények stb. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ezt jelezd a szövetkezeted felé, akik mindent megtesznek majd, hogy megoldják a helyzetet. Az iskolaszövetkezet a diákokért van! 

Szerződések, kötbérek

Mindig olvasd el, hogy milyen kötbéreket foglal magába a munkáltatói szerződésed.
Amennyiben egy diák elvállal egy munkát, azonban nem jelenik meg a szerződésben foglalt időpontban, vagy nem munkaképes állapotban jelenik meg, akkor a munkaadó cég úgynevezett kötbér fizetésére szólíthatja fel a diákot. Ez az összeg általában 5000-10.000Ft között mozog, amelyet a diáknak a diákszövetkezet felé kell kifizetnie. Amikor munkát vállalsz, mindenképpen nézd át a szerződésedet, hogy megbizonyosodj arról, van-e kötbér fizetési kötelezettség feltüntetve, és ha van, mekkora a mértéke.

Levonások

Vannak olyan szövetkezetek, ahol akár havonta levonnak tőled egy bizonyos „hozzájárulási összeget”. Nagyon fontos odafigyelni, hogy a szerződéseinket figyelmesen olvassuk át az aláírás előtt, nehogy ehhez hasonló kellemetlenségek érjenek majd! A Quantumnál természetesen ilyen levonásokkal nem kell számolnod.

Diákmunkás aki üzemorvosi vizsgálatra érkezett

Munkaköri alkalmassági vizsgálat, EÜ kiskönyv? – Ezek meg micsodák?

Egyes munkákhoz a jogszabályok előírják, hogy a munkavégzés előtt el kell menned egy üzemorvoshoz, aki igazolja neked, hogy egészségileg alkalmas vagy a munkára. A kötelező orvosi vizsgálat során megbizonyosodnak arról, hogy nincsen semmilyen egészségügyi problémád, ami a munkavégzésedet megakadályozná vagy veszélyeztetné az egészségedet.

Az Egészségügyi kiskönyv akkor kötelező, ha például étellel, itallal érintkezel a munkád során, vagy ha gyermekekkel, állatokkal foglalkozol. Az EÜ kiskönyv egy nagyjából 200 Ft-os papír alapú füzet, amelyet a papírboltokban is meg tudsz vásárolni. Ezt a füzetet kell elvinned az üzemorvoshoz, aki az egészségügyi alkalmassági vizsgálat után egy pecséttel jelzi, ha a munkavállalásra alkalmasnak talál.

Ha a nyári diákmunkád miatt részt kell venned az üzemorvosi vizsgálaton érdemes figyelned arra, hogy ennek a költsége kit terhel. Ügyelj arra, hogy vagy a munkáltató vagy az iskolaszövetkezet állja a költséget. Nálunk ez nem kérdés, hiszen minden esetben intézzük helyetted!

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a 2023-as nyári diákmunka kisokosunkat, és Te is kedvet kaptál a diákmunkához!