Skip to main content

December 23-án megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet a 2023-as minimálbérről és a garantált bérminimumról. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése Titeket, Diákokat is érint!

FÉnykép egy diák fizetéséről

Mi az a minimálbér?

A minimálbér (vagyis kötelező legkisebb munkabér) az az összeg amelyet munkaadó köteles megfizetni munkavállalójának, teljes munkaviszonya alatt. Tehát a minimálbér a legalacsonyabb központilag megkövetelt munkadíj, amely minden munkavállalónak jár.

Mennyi az annyi?

Az új rendelet szerint a középfokú végzettséget nem igénylő munkakörök esetén minimum bruttó 1334 forintos órabért kell kapnotok. A legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben pedig legalább bruttó 1704 forint kell legyen. A kormányrendelet által előírt bérezés először a januári munkavégzés után járó fizetéseteket fogja először érinteni.

És, mint tudjátok;
"bruttó az új nettó!"

Nem csak a minimális órabér, hanem az SZJA-mentesség határa is emelkedett: 2023-ban 499 952 forint lett a felső határ (a 2022-es 433 700 Ft helyett). Így havonta 499’952 forintig nem kell SZJA-t fizetnetek keresetetek után, a teljes összeg a Tiétek lehet!

A teljes rendeletet innen tudjátok letölteni.