Skip to main content

Vendéglátós munka sokféle formában létezik, sokfajta vendéglátóipari egységet lehet elkülöníteni, beleértve az éttermeket, kávézókat, bárokat, szállodákat, rendezvényhelyszíneket és még sok mást.

A közös mindegyikben, hogy ezeken a munkahelyeken garantált a pörgés, a jó hangulat és a borravaló.

A vendéglátóipar jelentős növekedési potenciállal rendelkező üzletág, hiszen ezekre a szolgáltatásokra mindig szükség lesz. Az emberek keresik a különleges élményeket, előszeretettel ünnepelnek meg különleges napokat, alkalmakat, vagy töltik szabadidejüket wellness szolgáltatásokat kínáló helyeken.

Ezért ilyen ígéretes és jövedelmező ez a terület.

Ezen túlmenően pedig a vendéglátós munka egyéb fantasztikus előnyökkel is jár, és ezek közül néhányat az alábbiakban kiemelünk:

Kreativitásod kiélése

Függetlenül attól, hogy milyen típusú munkáról van szó a vendéglátóiparban, minden területen nagy lehetőség nyílik arra, hogy valaki egyedi és kreatív lehessen. Ez az egyik nagy előnye a vendéglátóiparban való munkavégzésnek.

Legyél felszolgáló, szakács, bartender, kávéfőző szakember stb., alkotsz, termékeket vagy szolgáltatásokat hozol létre vagy kínálsz.

Legyen szó italról vagy ételről, közreműködéseddel élményeket is teremtesz, hogy minél emlékezetesebbé és élvezetesebbé tedd az ott töltött időt a vendégek számára.

Folyamatos visszajelzés

Számos olyan munkakör létezik, amelyek hálátlan munkákat foglalnak magukban, és akik végzik, azokat kevésbé vagy egyáltalán nem értékeli.

Ezzel szemben a vendéglátóiparban ez is egy pozitív pont, hogy mivel a vendéglátásban dolgozók közvetlen hatást gyakorolnak a vendégek élményére, itt folyamatos visszajelzést kapsz az ügyfelektől és a vendégektől, hogy jó munkát végzel és tudtodra adják, hogy munkádért megbecsülnek.

Függetlenül a személyes motivációtól, az, hogy mennyire értékelik a jól végzett munkát, valóban inspiráló érzés mindenki számára. A szóbeli dicséreten felül pedig a pénzben is kifejezett hála, vagyis a borravaló már csak hab a tortán!

Fejlődési lehetőségek

A vendéglátóiparban tagadhatatlan, hogy a lehetőségek végtelenek.

A szakácsként, séfként, baristaként, mixerként vagy bármilyen más szakmai szerepben való elhelyezkedés a vendéglátásban lehetőséget ad a saját ételeid vagy italaid megalkotására, ezzel együtt pedig a folyamatos fejlődésre.

Nagy tudású szakemberekkel dolgozhatsz együtt, akiktől sokat tanulhatsz, és ha igazán jó vagy, könnyen feljebb léphetsz a ranglétrán. Világosabb karrierút van előtted, akár melyik ágazatban kezdesz el dolgozni.

A vendéglátásban általában nem igényel minden munkakör végzettséget vagy gyakorlatot. Gyakori, hogy pályakezdőket várnak és vállalják a betanítást, így szinte tényleg bárki kipróbálhatja magát ezen a területen.

Rugalmas munkaidő

A vendéglátásban való elhelyezkedés azért ideális diákoknak vagy másodállást keresőknek is, mert van mozgástér a munkaidő beosztásában.

Ezek a munkák nagyobb teret engednek a munkavállalók számára, rugalmas, tetszőleges beosztást kínálnak, te alakítod a beosztásod és könnyebb megoldani a helyettesítést is, hiszen többen vannak egy pozícióban.

Mindezek miatt a vendéglátós munka nagyon népszerű a diákok körében. Pörgős munkakörnyezet, jó hangulat, kiemelkedő fizetés és rugalmas munkaidőt kínál.

Ráadásul bármilyen vendéglátós munka közben remekül fejlesztheted a kommunikációs képességeidet és lehetőséged nyílik arra, hogy rengeteg új embert megismerj. Az iskola mellett tökéletes megoldás, ha jó fizetésre vágysz.

El is hoztuk nektek a négy legjobb munkakört a vendéglátás területén.

vendéglátós munka lehetőségek figurákkal ábrázolva

Dolgozz bartenderként

Ha szereted a kreatív, izgalmas és változatos munkákat, a bartender munkakört Neked találták ki. A bartender amellett, hogy koktélokat kever és kiszolgálja a vendégeket, feladata sokkal összetettebb, tulajdonképpen mindenért felel, ami a bárpult körül történik.

Ő gondoskodik az árubeszerzésről, előkészíti a pultot és a vendégteret, pénztárgépet kezel, és mindemellett a vendégekkel is foglalkozik, felveszi a rendelést és felszolgálja azt.

Tehát több mindenhez kell értenie, a szakmai tudásán felül a logisztika és a kommunikáció is a munkájához tartozik, viszont azoknak az emberek, akik a pörgést és a kihívásokat keresik az életben, ez a tökéletes munkakör.

bartender diákmunkás

Felszolgáló munkakör

A felszolgálói munka különösen érdekes lehet azoknak, akik szívesen nyitnák meg egyszer saját kávézójukat vagy éttermüket. Rengeteg tapasztalatot gyűjthetsz, fejlesztheted a problémamegoldó és értékesítési képességeidet, és még jó fizetésre is számíthatsz.

Arról nem is beszélve, hogy megismerheted a különböző konyhák jobbnál-jobb receptjeit. A legnagyobb plusz pedig nyilván a szóbeli és legjobb esetben a pénzbeli elismerés, amire felszolgálóként van a legnagyobb esélyed szert tenni.

felszolgáló pincér egy étteremben rendelés leadása közben

Gyorsétteremben gyors fejlődési lehetőségek

Szívesen dolgoznál fiatalos környezetben a saját heti beosztásod alapján? A gyorséttermek a leggyakoribb első munkahelyek a diákok körében.

Népszerűségük oka többek között az egyszerű feladatkör és a kimagasló fizetés. Viszont ezen felül annak, aki potenciált lát benne, ezeken a helyeken állandóak a tanulási- és fejlődési lehetőségek a dolgozók számára.

Ezen felül pedig egy ilyen izgalmas környezetben gyorsan elsajátíthatók a hatékony munkavégzés és a multitasking készségek is.

Kávéfőző szakember

Ha mindened a kávé, és szívesen tanulnál többet a kávékultúráról, akkor dolgozz baristaként!

Mivel a kávézók általában picik helyek, kicsi, de annál összetartóbb csapattal, szinte családias légkörű személyi állománnyal üzemelnek.

Ebben a munkakörben kényelmes és barátságos munkakörnyezet, jó előrelépési lehetőségek és szintén rugalmas munkaidő várja a jelentkezőket. A gazdag szociális életnek köszönhetően pedig itt is sok új ember ismerhetsz meg.

kávéfőző szakember kávét főz

A vendéglátós munkák tehát a remek pénzkereseti lehetőség mellett rugalmasságot, pörgős munkakörnyezetet, jó hangulatot, de akár nagyszerű szakmai tapasztalatszerzést és gyors előmenetelt is kínálnak.

Ha nyitott, élénk és kíváncsi személyiségnek érzed magad és szereted a kihívásokat, akkor a vendéglátós munkák között biztosan megtalálod a számodra legideálisabbat, akár karriert építenél, akár csak tanulmányaid mellett végeznél munkát.

A Quantumon keresztül dolgozhatsz olyan gyorséttermi láncoknál, mint a KFC vagy a Pizza Hut. Ha pedig kávézóban dolgoznál szívesebben, a Starbucksnál is találsz jó lehetőségeket.

A közeljövőben még több étteremlánccal és vendéglátós hellyel szeretnénk partnerséget kötni, hogy akár bartender, felszolgáló vagy kávéfőző szakemberként  minden diákunk megtalálhassa a leginkább neki való munkát.

A most megtalálható diákmunkáink között itt tudsz böngészni.