Skip to main content

Manapság már szinte általánosnak mondható, hogy a fiatalok munkát vállalnak tanulmányaik kiegészítéséhez. A munka és tanulás összeegyeztetése pedig nem egyszerű, sokak számára gondot okozhat!

Még ha nem is teljes állásról van szó, nagyon sok egyéb lehetőség is adódik a diákok számára: órarendhez igazítható, rövidtávú vagy alkalmi jellegű, akár hétvégi, délutáni vagy esti diákmunkák. A munkáltatók pedig mindig nyitottak a diák munkaerőt illetően és hajlanak a rugalmas munkaidő kialakítására.

Egyre elterjedtebb az a trend is, hogy a tanulás nem ér véget tizenéves korban, hanem az úgynevezett lifelong learning, azaz élethosszig tartó tanulás tendenciája figyelhető meg.

Nagyon sokan nem csupán az iskolában szerezett tudásukból élnek, hanem életük során folyamatosan továbbképezik magunkat.

Sőt, sokan pályaváltás céljából teljes átképzésen vesznek részt és iratkoznak be különböző kurzusokra, tanfolyamokra, hiszen napjainkban a lehetőségek rendkívül széleskörűek, rengeteg szakmát, illetve kompetenciát lehet elsajátítani helytől függetlenül az online térnek köszönhetően.

Persze munka mellett korántsem egyszerű tanulni, még akár online sem. Még ha csak diákmunkáról is van szó, a tanulással való összeegyeztetése rengeteg kihívást jelenthet, de megfelelő időgazdálkodással és hatékony tervezéssel könnyebben kezelhetővé válik ez a kettős feladat.

Ebben a cikkben olyan stratégiákat és tippeket mutatunk be, amelyek segítenek a Neked is abban, hogy sikeresen teremthess egyensúlyt a munka és a tanulás között.

1. Tervezés

Mint az élet minden területén, érdemes előre tervet készíteni arról, hogy hogyan gazdálkodj az időddel.

  • Ehhez szükséges egy reális, konkrétan megfogalmazott, teljesíthető cél kitűzése. Fontos, hogy tisztában legyél a tanulmányaidból és a munkádból fakadó kötelezettségeiddel.Tervezéshez óra, napló, naptár
  • Ezután érdemes priorizálni és rangsorolni a teendőidet, és készíteni egy listát a fontos határidőkről. Ez segít eligazodni a feladatok között és látni, melyek azok, amelyekre elsőként kell koncentrálnod.
  • Érdemes egy órarendet készíteni és ütemezni a teendőidet, beleértve a munkához szükséges időt, az otthoni, kötelezően elvégzendő feladatokat, illetve a tanulásra szánt időt. Egy naptár hatékony eszköz lehet a tervezésben: bejelölheted a fontos határidőket, tanulmányi kötelezettségeidet, és munkahelyi beosztásod is, és segíthet elkerülni az ütközéseket és előre látni a kiemelten terhelő időszakokat.

2. Hatékony tanulási technikák alkalmazása

Fontos kialakítani egy hatékony tanulási szokást, rendszert. A következő tanulási technikák segíthetnek abban, hogy kevesebb idő alatt hatékonyabban sajátíthasd el az anyagot:

  • Tanulási ütemterv készítése: Törekedj arra, hogy az órai részvételen túl legyen egy állandó időpontod, amikor újra és újra a tananyaggal foglalkozol.
  • Megtalálni a megfelelő módszereket: Rendkívül lényeges, hogy megtaláld a számodra leginkább ideális tanulási módszert, kitapasztalni, hogy miként rögzülnek gyorsabban az információk, például aprólékos jegyzeteléssel és a többszöri ismétléssel, vagy épp a vizuális anyagokkal (képek, ábrák, videók stb. segítségével) és szemléltető eszközökkel tudsz a legjobban memorizálni.
  • Kreatív jegyzetkészítés és tanulás: A jobb agyfélteke aktivizálása segítségedre lehet a tanulásban, mivel míg a bal agyfélteke felel a racionális területekért, mint az írás, olvasás, számolás, elemzés, a jobb agyfélteke dolgozza fel a színeket, formákat, egyéb vizuális ingereket, hangokat stb. Ezért akár a jegyzeteid ábrákkal, képekkel való kiegészítésével, színek használatával, vagy zene hallgatással tanulás közben, biztosan hatékonyabban sajátítod el az anyagot. Bővebben itt tudsz róla olvasni: https://mentaltraining.blog.hu/2017/02/22/a_jobb_es_bal_agyfelteke_titkai
  • Megfelelő tanulási környezet kialakítása: Az otthoni tanulás nagy hátránya, hogy rengeteg minden elterelheti a figyelmedet, ezért igyekezz olyan környezetet választani és kialakítani, amelyben a lehető leghosszabb ideig tudod fenntartani a koncentrációdat, tehát harmonikus és nyugtató legyen.
  • Szünetek beiktatása: A folyamatos tanulás és munkavégzés nagyon kimerítő, ezért fontos a feladatok elvégzése mellé betervezni pihenőidőt is. Iktass be rövid szüneteket a napba, hogy frissülj, és jobban koncentrálhass. A rövid pihenőidők segíthetnek elkerülni a kiégést és növelik a hatékonyságodat. Körülbelül fél óránként érdemes szünetet tartani és végiggondolni a tanultakat, hogy ne csak adathalmazként álljon előtted a tananyag, hanem meg is értsd, amiről olvastál. A rögzült anyagot többször ismételd át, mielőtt tovább haladsz.
  • Társak bevonása: A csoportos tanulás sokak számára előnyös szokott lenni, ezért ha lehetséges, oszd meg a feladatokat a csoporttársaiddal, hiszen együttes erőfeszítéssel könnyebben megbirkózhattok a kihívásokkal, és egymást is támogathatjátok a siker elérésében.
  • Személyes időszakok fenntartása: Fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül az énidődet. A személyes idő, az egészséges életmód, a pihenés és a szórakozás is fontos része a kiegyensúlyozott életnek és a mentális egészséged fenntartásának. Találj időt a hobbiaidra és a szabadidős tevékenységekre is.

Fiatal lány a munka és tanulás összeegyeztetése közben egy laptop és jegyzetfüzet előtt

3. Rendszeres értékelés és alkalmazkodás

Egy olyan zsúfolt életvitelben, amit a munka melletti tanulás alakít ki, kulcsfontosságú a motivációnkra is odafigyelni és a legnagyobb célunkat – ami magának a kurzusnak, a képzésnek, vagy a szemeszternek a teljesítését jelenti – kisebbekre bontani.Motiváció a siker útjához egy létrával szemléltetve

A kisebb részsikerek elérésével így hosszabb távon is megőrizhetjük motivációnkat. Fontos, hogy rendszeresen értékeljük az elért céljainkat és tudjunk örülni a kisebb sikereknek is.

Az időbeosztásunk sem lehet mindig statikus, bármikor történhet egy váratlan esemény, ezért szükség esetén meg kell tanulni alkalmazkodni a változásokhoz. Légy nyitott és rugalmas, és változtass a terveiden, ha úgy adódik.

A munka és tanulás összeegyeztetése tehát kihívásokkal teli, de nem lehetetlen feladat!

A fent említett tippek segíthetnek abban, hogy hatékonyabban tervezd meg az idődet, és sikeresen teremts egyensúlyt a diákmunka és a tanulás között.

Ha ezt a pár egyszerű szabályt betartod, már nem is tűnik olyan lehetetlen küldetésnek a munka melletti tanulás. Ne feledd, a rugalmasság és a kitartás kulcsfontosságúak a siker elérésében.

Ha éppen munkát keresel a tanulmányai mellé, akkor nézd meg aktuális diákmunkáinkát: https://qdiak.hu/diakmunka/

Diákszövetkezetünkről pedig itt tudsz részletesen olvasni!