Skip to main content

December 1-jén hatályba lépett a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér emelkedés) és a garantált bérminimum megállapítására vonatkozó rendelet.

Ennek alapján a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal emelkedik a következő éven. A legkisebb bérek pedig már idén decembertől emelkednek.

Minimálbér emelkedés 2023 decemberében

Ez tulajdonképpen mindenkit érint, aki munkát vállal bármilyen formában, beleértve a diákokat is, hiszen az órabérek is ezzel arányosan növekednek. A bérminimum emelkedése pozitív hatással van a munkavállalókra, a vállalkozásokra és a gazdaságra egyaránt, és a közeljövőben ráadásul az átlagbérnövekedésre is hasonlóan hathat.

Ebben a blogbejegyzésben tájékoztatunk Titeket a béremelkedés részleteiről és hogy ez a változás milyen hatással lehet a munkabéretekre.

Ma egy szuper aktuális és lényeges témát hoztunk Nektek. Talán már értesültetek arról, hogy decemberben tovább emelkedik a minimálbér összege Magyarországon.

Ez lényegében mindenkit érint, aki munkát vállal bármilyen formában, beleértve Titeket, diákokat is, így gondoltuk, hogy itt az ideje körüljárni a témát.

Összeszedtük Nektek a legfontosabb tudnivalókat és elmagyarázzuk, mit is jelentenek Rátok, diák munkavállalókra nézve ezek a változások.

Miután az érintett felek megállapodtak a jövő évi minimálbér összegéről, a kormány kihirdette a már idén decemberben életbe lépő újabb minimálbér emelkedését érintő rendeletét:

Az 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet december 1-jén lépett hatályba, és lényege, hogy a minimálbér 15%-kal, a garantált bérminimum pedig 10%-kal növekedik. A rendelkezéseket első alkalommal a 2023. december hónapra járó munkabérek megállapításánál már alkalmazzák.

Ez számszerűleg azt jelenti, hogy 2023. december 1-jétől

  • a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) havibér alkalmazása esetén a korábbi 232000 forintról 266800 forintra emelkedik
  • az alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén pedig havibér alkalmazása esetén 296400 forintról 326000 forintra emelkedik.

Mit jelent ez a diákokra nézve? 🎓

Mindannyiunknak megvan a maga saját munkavállalói helyzete – beleértve a diákmunkát is – ehhez igazodva állítják be a munkabérünket.

Nagyon fontos tehát figyelemmel követni, hogy ezek a minimalizált összegek hogyan érintik az egyéni helyzetünket!Bérminimum emelkedés 2023-ban

A diákokat leginkább a minimál órabér emelkedése érinti, mivel diákmunkánál legtöbbször órabérben történik az elszámolás. A 2023. december 1-jétől érvényes minimál órabér összege a következő:

  • a középfokú végzettséget nem igénylő munkakörökben a minimum bruttó órabér 1334 forint helyett 1534 forintra,
  • a legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörök esetén pedig 1704 forintról 1874 forintra emelkedik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy napi 8 órás munkavégzéssel egy hét alatt legalább 61360 forintot tudsz zsebre tenni, egy hónap alatt pedig 245440 forintot.

Ha pedig valamilyen képesítést igénylő munkakörben dolgozol, akkor 68160 forintot kereshetsz meg hetente, 272640 forintot pedig havonta.

Persze mindenki számára egyéni szempontok alapján módosulnak a számítások, de reméljük, hogy segítettünk Nektek megérteni a folyamatot és annak hatásait a fizetésetekre!

Ezek a változások tehát fantasztikus hírek Nektek, diákoknak is, akik részmunkaidőben vagy diákmunkavállalóként dolgoztok, hiszen több pénzt kereshettek ugyanannyi munkával, mint korábban. Az emelkedő bérek lehetővé teszik, hogy többet takarítsatok meg a jövőre nézve vagy a tanulmányi költségeitek fedezésére.

SZJA-mentesség

Mindemellett ne felejtsétek el, hogy az adózás, a levonások után az, ami ténylegesen a kezetekben marad, az a nettó összeg.

A minimál órabér emelkedése mellett fontos kiemelni, hogy a 2023-as évben az SZJA-mentesség határa is emelkedett: 499952 forint lett a felső határ (a 2022-es 433700 Ft helyett).

Így havonta eddig az összeghatárig nem kell SZJA-t fizetnetek a keresetetek után, tehát teljes egészében megtarthatjátok ezt az összeget. „A bruttó az új nettó”! 😉

És végül nézzük a teljes képet is!

Ha valakit részletesebben is érdekelne a téma, a továbbiakban segítünk megérteni a minimálbér fogalmát és annak jelentőségét is a munkaerőpiacra és gazdaságra nézve.

SZJA-mentesség a diákoknak

Mit jelent a minimálbér?

A minimálbér a kötelező legkisebb munkadíj, amit a munkáltató köteles megfizetni a munkavállalójának, teljes munkaviszonya alatt.

Ez egy törvényileg meghatározott összeg, ami garantálja, hogy a munkavállalók ne dolgozzanak szegényedési határ alatti összegért. Tehát a minimálbér a legalacsonyabb központilag megkövetelt munkadíj, amely minden munkavállalónak jár.

De miért fontos ez?

Nos, mindannyian igazságos és méltányos munkakörülményeket szeretnénk, igaz?

A minimálbér számos okból fontos a munkaerőpiacon:

  • Biztosítja a munkavállalók tisztességes kompenzációját, hogy méltányos bérért dolgozzanak, a munkaadók pedig ne tudjanak visszaélni munkavállalóik munkaerejével.
  • Hozzájárul a szegénység csökkentéséhez és a jövedelmi egyenlőtlenségek mérsékléséhez.
  • Védelmet nyújt a munkavállalók számára a versengő vállalatok általi kizsákmányolástól
  • A bérrendszerben történő változások, különösen a kereslet élénkülése hozzájárul a gazdaság stabil növekedéséhez a jövőben.
  • A minimálbér emelkedése ösztönzően hat a munkaadókra nézve is, hogy versenyképesebb béreket ajánljanak, tehát a közeljövőben az átlagbérnövekedés is hasonlóan alakulhat.
  • Mindez hozzájárulhat a diákmunkák színvonalának emelkedéséhez is.

Az béremelkedés tehát pozitív hatással van a munkavállalókra, a vállalkozásokra és a gazdaságra egyaránt.

Az év végéhez közeledve tehát pozitív változások történtek a 2023-as évben, nekünk pedig kiemelten fontos, hogy érthető módon biztosítunk számotokra információt a béretekkel és annak alakulásával kapcsolatban is.

Tehát figyeljétek a bejegyzéseinket, hogy ne maradjatok le hasonló hasznos információkról, és ha kérdésetek merülne fel, ne habozzatok, lépjetek velünk kapcsolatba!💡