Skip to main content

Mindenkinek eljön az életében az az idő, amikor el kell döntenie, hogyan szeretné építeni a karrierjét. A diákévek alatt azonban nehéz olyan munkát vállalni, ahol kötött munkaidővel, teljes állásban lehet tapasztalatot szerezni.

Egy diák időbeosztásába szinte lehetetlen beleépíteni egy állandó munkát a sűrű órarend, az órákon felül egyéni tanulás és egyéb különórák mellett.

Rugalmas diákmunkát végző fiatal egy irodában laptoppal, jegyzetfüzettel, kávéval

Szerencsére ma már diákként is nagyon sok más lehetőség is kínálkozik egy teljes álláson kívül:

  • tanulmányaidhoz igazodó rugalmas lehetőségek

  • rövid- vagy akár hosszútávú gyakornoki munkák és részmunkaidős állások is.

A diákmunka karriered elindításához elengedhetetlen egy diákszövetkezetet találni, ahol szakemberek segítenek megtalálni a számodra leginkább testhezálló diákmunkát. A diákszövetkezetek weboldalain személyre szabottan lehet keresni, a jelentkezés pedig akár egy kattintással megvalósítható.

Ezeken az állásportálokon számtalan az elérhető munkalehetőség, és nem csak az ügyintézés terhét veszik le a válladról, de általuk magasabb fizetésre is számíthatsz. Itt tudsz erről bővebben olvasni.

Ha pedig már konkrét elképzelésed van a jövőddel kapcsolatban, remek gyakornoki pozíciókat is találhatsz, ahol elmélyítheted a szakmai tudásod és hasznos tapasztalatokra és kapcsolati hálóra tehetsz szert, mindezt pedig egy részmunkaidős állás mellett.

Hogy miért érdemes már tanulmányaid mellett is akár részmunkaidős állást vállalnod?

A különböző diákmunkák amellett, hogy nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőségeket kínálnak, segítenek az önállósodásban, az anyagi függetlenség elérésében, a hatékony időgazdálkodás fejlesztésében, és remek kapcsolatépítési lehetőségeket is kínálnak.

Ezért mindenképp érdemes a lehető legkorábban tapasztalatokat gyűjteni a munkaerőpiacon is már tanulmányaid mellett.

A diákszövetkezetekről és a diákmunka további előnyeiről egy másik cikkünkben részletesen is olvashattok.

Diákként ma már rengeteg olyan részmunkaidős és kötetlen munkalehetőséget találhatsz, amivel elkezdheted építeni a karriered.

A részmunkaidős pozíciók általában rugalmas időbeosztásúak, a diákokat foglalkoztató cégek igyekeznek a te ráérésedhez igazodni, és rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában minden munkakör, ezért ne habozz kipróbálni magad egy régóta vágyott vagy akár egy teljesen új területen sem.

Lehet, hogy egy egészen más területen is szerezhetsz hasznos tapasztalatokat a jövőbeli állásodhoz, vagy olyan kapcsolatokat építhetsz, amik segítenek eljutni egy áhított pozícióhoz.

Diákszövetkezetünk oldalán számos remek részmunkaidős lehetőséget találhatsz, amelyek közül néhányat elhoztunk nektek ebben a cikkben.

Diákmunkát végző diák örül a laptop előtt ülve építi a karrierjét

Rugalmas fejlesztői munkák

Ha érdekel az informatika világa, nagyon sok szoftverfejlesztő cég várja a fiatalok jelentkezését nap mint nap.

Mivel az IT egy nagyon gyorsan fejlődő terület, nem lehet elég korán kezdeni a tapasztalatszerzést sem. Ebben a sokszínű, változatos és jövedelmező ágazatban rengeteg lehetőséget és kiemelkedően jól fizető állást találhatsz.

Sőt, némelyik informatikai munka nem is igényel semmiféle programozási ismeretet sem, hiszen nemcsak egyetemi kurzusokkal válhatsz jó szakemberré ezen a területen.Fejlesztői diákmunkát végző fiatal egy irodában

A webfejlesztéshez szükséges tudást akár gyakorlat útján, önképzéssel is el lehet sajátítani. A rugalmas munkabeosztáson kívül nagyon jó fizetés és rengeteg fejlődési lehetőség is vár rád.

Érdemes ezt a szakmát választanod, ha érdekel az IT világa és szívesen kezdenél el építeni egy sikeres karriert, még ha éppen nem is ezen a területen folytatsz tanulmányokat.

Vendéglátás saját beosztással

Ha egyszer szívesen megnyitnád saját kávézódat vagy éttermedet, próbáld ki magad a vendéglátásban!

Sokfajta vendéglátóipari egységet lehet elkülöníteni, beleértve az éttermeket, kávézókat, bárokat, szállodákat, rendezvényhelyszíneket és még sok mást. A közös mindegyikben, hogy ezeken a munkahelyeken garantált a pörgés, a jó hangulat és a borravaló.Pincér vendéglátós diákmunkavégzés közben, fehér kötényben

A vendéglátóipar jelentős növekedési potenciállal rendelkező üzletág, hiszen ezekre a szolgáltatásokra mindig szükség lesz, s ezért ez egy igazán ígéretes és jövedelmező terület.

Az anyagiakon túlmenően pedig a vendéglátós munka egyéb fantasztikus előnyökkel is jár. A rugalmas munkaidő, a családias környezet és a kreativitásod kiélésének és több szempontból is nagyszerű tapasztalatszerzésnek is a lehetősége vár ezeken a munkahelyeken.

Legyen szó felszolgálói, bartender vagy gyorséttermi munkákról, mindegyik nagyban hozzásegíthet ahhoz, hogy felkészülj a jövőben előforduló kihívásokra. A vendéglátásban ráadásul heti beosztás alapján nagyon rugalmas munkaidőre számíthatsz.

Ha többet is szeretnél megtudni erről a területről, a vendéglátós munkákról egy másik cikkünkben is olvashatsz.

Oktatói állások a Te idődhöz igazodva

Ha van egy kedvenc tantárgyad, amiből a barátaidat is mindig te korrepetálod dolgozatok előtt, vagy egész jól megy egy idegen nyelv, esetleg a számítástechnika és a programozás, ráadásul szereted a gyerekeket is és szívesen adnád át nekik a tudásodat, akkor a te tökéletes diákmunkád egy oktatói munka.

Egy-egy alkalom egy sűrű órarended mellé is tökéletesen beilleszthető, és a remek pénzkereseti lehetőség mellett tényleg azt csinálhatod, amit igazán szeretsz. Az oktatói lehetőséghez általában elég egy órát vállalnod hetente, és még az is tőled függ, hogy mikor szeretnél tanítani.

Sőt, az sem baj, ha nem tökéletes a tudásod, hiszen az óráid előtt Téged is felkészítenek az adott témakörökből, hogy a lehető leghatékonyabban adhasd át a Oktató fiatal gyerekeket tanít egy tanterembentudásodat a gyerekeknek.

Ha szívesen próbálnád ki a tanári pályát, rengeteg olyan hirdetéssel találkozhatsz diákszövetkezetünk oldalán, ahol különféle területeken belül kiváló tudással rendelkező oktatókat keresünk.

Ezeken a rugalmas munkalehetőségeken kívül még rengeteg olyat is találhatsz, amelyekkel elkezdheted építeni karrieredet.

Érdemes végigböngészned az állásportálunkat, ha érdekelnek még további izgalmas lehetőségek.