Skip to main content

A home office egyre népszerűbbé válik a munkavállalók és a munkaadók körében is.

Az elmúlt években a hazai munkaerőpiacon is forradalmasították az online munkavégzés intézményét, ami egyébként már régóta létező fogalom, azonban világszinten általánossá csak a 2020-as pandémia idején vált.

A globalizáció magával hozta a vállaltok nemzetközi piacra történő terjeszkedését, amihez szüksége volt munkavállalóiknak olyan munkavégzési lehetőségekre, amelyek lehetővé tették a távoli munkát is. Többek között ez vezetett az otthonról való munkavégzés kialakulásához és elterjedéséhez.

távmunkát végző diáklány a cicájával

Ezen felül természetesen felismerték azt a szempontot is, hogy a vállalatok számára a home office lehetősége jelentős költségmegtakarítást jelenthet az irodahelyiségek fenntartásának tekintetében, hiszen így jelentős összegeket spórolhat egy cég a fűtés-, víz- vagy áramszolgáltatás költségein.

Olyannyira költséghatékony megoldást jelentett a távmunka, hogy ma már sok helyen ezt a megspórolt összeget a cégek visszaforgatják és otthoni munkavégzési támogatásként, a béren felüli plusz juttatásként osztják szét a dolgozóknak.

Nyilvánvalóan nemcsak a munkáltatók számára jelent előnyt ez a munkavégzési forma.

Kinek ne lenne kecsegtető az otthona kényelméből való dolgozás?

Mára már a home office lehetősége az álláskeresők egyik legfontosabb szempontjává vált. Napjainkban már a legtöbb cégnél bevezetésre is került a heti 2-3 napos irodalátogatás vagy akár a teljes otthoni munkavégzés, ami sok szempontból megkönnyíti számtalan munkavállaló életét.otthoni munkavégzés nyugodt környezetben

Az otthonról való munkavégzés elterjedése a diákmunka-piacon is megfigyelhető.

Manapság már számos olyan lehetőséget találhatsz az interneten, ahol diákok számára kínálnak otthonról végezhető munkákat. Egy sűrű órarend mellett a legkézenfekvőbb megoldás lehet egy home office diákmunka, mivel nagyobb szabadságot, rugalmasságot kínál.

Persze, az már munkahelyenként eltérő lehet, hogy milyen elvárásokat támasztanak a munkáltatók az otthonról dolgozókkal szemben, és az egyéni otthoni körülmények is befolyásolhatják a munka hatékonyságát.

Nyilvánvalóan nem is minden munkakör esetében kivitelezhető az otthoni munkavégzés.

Leginkább az adminisztratív, telefonos és fejlesztői területeken van létjogosultsága, de ezek között is sok változatos munkakört találhatsz diákként.

A rengeteg kényelmi szemponton kívűl azonban sok negatívummal is számolnunk kell, ha home office-ban szeretnénk dolgozni.

Összeszedtük az otthoni munkavégzés legfontosabb előnyeit és hátrányait, amelyeket érdemes szem előtt tartanod, mielőtt otthonról kezdenél dolgozni!

Előnyök:

  • Időtakarékosság:

    • A legalapvetőbb előnyök közé tartozik az otthoni munkáknál, hogy rengeteg időt és akár pénzt is spórolhatsz meg vele. Az utazásra fordított idő, ami sokaknak napi szinten akár több órát is jelenthet, plusz az elkészülés ideje, ami sokaknál nemcsak pár perces elfoglaltság, sokkal fontosabb teendőkre lesz fordítható. Home office-ban akár pár perccel felkelés után már el is lehet kezdhetsz dolgozni és akár teljesen személyre szabhatod a beosztásod a saját bioritmusodnak megfelelően.
  • Kényelem:

    • Az otthoni környezet biztosítja azt a maximális kényelmet és nyugalmat, ami növelheti a produktivitásodat is. Sokak számára hatékonyabb az otthoni munkavégzés egy nyugodt és kötetlen környezetben, mint egy zsúfolt irodában, ahol mások beszélgetése, ügyfelei stb. megzavarhatják a munkavégzésben.
  • Rendszer:

    • A home office lehetővé teszi a saját időbeosztásod kialakítását. Főleg, ha egyáltalán nem kötött a munkaidőd, nem kell feltétlenül reggel munkához látnod, és nem pontban délben kivenned az ebédszüneted. Egy jó home office rutin kialakítása nemcsak a hatékonyabb munkavégzést teszi lehetővé, de fejleszti az önállóságot is.
  • Költségmegtakarítás:

    • Az otthoni munkavégzés által az utazásra, étkezésre vagy az öltözködésre fordított költségek jelentősen csökkennek.
  • Alacsonyabb stressz:

    • A jól megszokott otthoni légkör biztosítja a nyugodt környezetet, ami csökkenti a stresszt és a kimerültséget.
nyugodt környezetben home office-ban dolgozó diák

Hátrányok:

  • Egyedüllét:

    • Bár általában nem sokan ragaszkodnak a társasághoz munka közben, azok számára, akik introvertált személyiségek és jobban szeretik a társaságot és pörgést, az otthoni munkavégzés gyakran unalmas és magányos lehet.
  • Technikai nehézségek:

    • A home office-ban az internetkapcsolat elvesztése vagy a számítógép meghibásodása esetén nincs a közelben gyors segítség.
  • A munka- és magánélet szétválasztásának nehézségei:

    • Az otthoni munkavégzés során könnyen összekeveredhet a munka a magánélettel. Egy nagy családban sokszor jelent nehézséget a koncentráció, ha folyamatosan körülvesznek a mindennapi feladatok és problémák.
  • Hiányzó szakmai támogatás:

    • A home office révén nehezebb a szakmai fejlődés és a segítségkérés is körülményesebb. Míg egy irodában mindig körülvesz egy inspiráló csapat vagy nagy tudású felettes, e-maileken vagy telefonhívásokon keresztül körülményesebb egy egészen alapvető kérdést is feltenni.
  • Nehezebb kapcsolatot tartani a kollégákkal:

    • Az otthoni munkavégzés könnyen elszigetelhet téged a kollégáidtól, akikkel egyébként jó kapcsolatot ápoltál és szívesen töltöttél időt velük. Ezek a munkakapcsolatok sokszor nem biztos, hogy az irodán kívül is fenntarthatók és így lehet, hogy akaratlanul is eltávolodsz egy-két igazán fontos kollégádtól.
zajos környezetben home office-ban dolgozó fiatal

Az alapvető előnyökön felül, mint például az idő- vagy költséghatékonyság, nem biztos, hogy mindig az otthonod a legmegfelelőbb környezet a munkavégzésedhez is.

A hatékony időmenedzsment és a munkavégzéshez megfelelő hely kialakítása a home office –odban nem mindig könnyű feladat, ezért mindenképp mérlegelj és tervezz előre.

Rengeteg pozitívummal jár az otthoni munkavégzés, azonban mielőtt nekiállnál átalakítani a hálószobádat irodává, mindenképp érdemes végiggondolnod,  hogy valóban a home office jelenti-e a legmegfelelőbb megoldást számodra.

Ha még több cikket olvasnál a home office munkavégzéssel kapcsolatban, akkor kattints ide.

Akárhogy is döntöttél, mindenképpen érdemes körbenézned az akutális álláshirdetéseink között, hogy megtaláld a kedvenc diákmunkád!

A diákszövetkezetünk oldalán rengeteg olyan lehetőséget találhatsz, amelyek rugalmas munkaidőt, otthonról, online végezhető lehetőséget kínálnak.

Ha állásinterjúra készülsz vagy az önéletrajzod megírása előtt állsz, akkor a következő cikkek a segítségedre lehetnek:

6 tipp a tökéletes állásinterjúhoz

 

Így lesz tökéletes az önéletrajzod