Skip to main content

Feltetted már Te is a kérdést, hogy mi legyen az első diákmunkám? Szívesen kipróbálnád magad a munka világában? A barátaidnak már mind volt valamilyen diákmunkája, és te is szívesen keresnéd meg a saját pénzedet? Akár már 16 évesen is megtalálhatod a hozzád legjobban illő munkát.

Első körben tekintsük át a diákmunka alapvető előnyeit, hogy miért érdemes már tanulmányaid mellett is akár alkalmi jelleggel diákként dolgozni.

A különböző diákmunkák amellett, hogy nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőségeket kínálnak, segítenek az önállósodásban, az anyagi függetlenség elérésében, a hatékony időgazdálkodás fejlesztésében, és remek kapcsolatépítési lehetőségeket is kínálnak.

Ezért mindenképp érdemes a lehető legkorábban tapasztalatokat gyűjteni a munkaerőpiacon is már tanulmányaid mellett, hiszen a diákmunkák általában rugalmas időbeosztásúak, a diákokat foglalkoztató cégek igyekeznek a te ráérésedhez igazodni, és rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában minden munkakör.

Mindenképp érdemes diákszövetkezeten keresztül dolgozni, hiszen nem csak magasabb fizetésre számíthatsz, de az ügyintézés terhét is leveszik a válladról. Erről bővebben itt olvashatsz!

A diákszövetkezetek segítenek megtalálni a számodra leginkább testhezálló diákmunkát, weboldalaikon legtöbbször személyre szabottan lehet keresni, a jelentkezés pedig akár egy kattintással megvalósítható.

A diákszövetkezetek oldalain pedig számtalan az elérhető munkalehetőség, az alkalmi nyári munka vagy akár a hosszú távú gyakornoki lehetőség.

Melyek a legideálisabb diákmunkák fiatalon?

Alkalmi munkák

Egy sűrű órarend mellett sajnos sokszor nincs idő egy teljes állásra, de még a részmunkaidős állások is nagyon nehezen összeegyeztethetők a diákok életével. Érdemes először olyan alkalmi munkákat vállalnod, amelyeket a heti beosztásod alapján, a saját időd szerint alakíthatsz és akkor dolgozhatsz, amikor csak ráérsz.

Az alkalmi munkák között is nagyon széles a lehetőségek skálája: találhatsz fizikai jellegű, statiszta, de akár irodai adminisztrációs vagy egyéb kisegítői pozíciókat is. Ezeknek a munkáknak a rövidebb betanulási folyamat és a kevesebb felelősség a két nagy előnyük.

Beugrasz néhány vagy akár csak egy napra a raktárba vagy irodába, elvégzed a feladatod, és ha tetszett, jelentkezel még egy napra, viszont ha mégsem, és nem szeretnél többet ott dolgozni, senki nem fog érte számon kérni.

A döntés a te kezedben van, de a pénz már egy napi munkavégzéssel is a zsebedben lehet.alkalmi munkák sokasága található

Rugalmas, heti beosztású állások

Ha rugalmas, de kiszámíthatóbb diákmunkára vágysz, érdemes lehet kipróbálni magad a vendéglátásban.

A gyorséttermek folyamatosan várják a diákok jelentkezését akár már 16 éves kortól (a nyári időszakban már 15 éves kortól is).

Ezeknél a munkáknál általában a jó órabérek mellett rugalmas, tetszőleges beosztásra számíthatsz, miközben sokkal kiszámíthatóbbak, mint az alkalmi munkák. Te alakítod a ráérésed, de általában adott a lehetőség a teljes heti munkavégzésre is, ha éppen őszi vagy tavaszi szüneted van és jobban ráérsz dolgozni.

A vendéglátós munkák azért is nagyon népszerűek a diákok körében, mert garantált a pörgős munkakörnyezet, a jó hangulat, és soha nem lesz két egyforma napod.

Egy bárban, kávézóban vagy étteremben rengeteg ember megfordul naponta, izgalmas emberekkel és társaságokkal elegyedhetsz szóba, így a kommunikációs képességeidet is fejlesztheted, miközben jól érzed magad.

Ha a remek pénzkereseti lehetőség mellett nálad szempont a jó hangulat is, ha nyitott, élénk és kíváncsi személyiség vagy és szereted a kihívásokat, akkor a vendéglátós munkák a legideálisabbak számodra.

Gyakornoki lehetőségek

Ha van már egy konkrét elképzelésed a jövőddel kapcsolatban, számtalan remek gyakornoki munka közül válogathatsz a diákszövetkezetünk oldalán.

Többek között találhatsz álláslehetőségeket gazdasági, informatikai, kommunikációs vagy pénzügyi területen is.

Ezekre a pozíciókra kifejezetten olyan diákok jelentkezését várják, akik szívesen kezdenék el építeni karrierjüket. A gyakornoki diákmunkák az elméletben elsajátított tudást teszik alkalmazhatóvá, lehetőséget kínálnak a szakmai kompetenciák elmélyítésére és bővítésére is.

A gyakornoki munka során közvetlenül tapasztalhatjátok meg a szakma kihívásait és lehetőségeit, elmélyülhettek a szakterületeteken.

A diploma megszerzése előtti szakmai gyakorlati hely biztosítása pedig ma már sokszor a munkáltatók érdeke is, hiszen a diákszövetkezeti foglalkoztatás jelentős adózási előnyöket jelent a cégek számára.

Ezért is kínálkozik manapság egyre több gyakornoki lehetőség neves külföldi multicégeknél vagy elismert hazai vállalkozásoknál is.

Ha úgy érzed, hogy minél hamarabb beleásnád magad a szakmád rejtelmeibe, akkor ne habozz már első évesen sem a gyakorlati helyek vadászatával.

gyakornoki lehetőségek diákoknak ötletelés

Oktatói diákmunkák

Mindig szívesen próbáltad volna ki magad tanárként? Van egy kedvenc tantárgyad, vagy egész jól megy egy idegen nyelv, esetleg a számítástechnika és a programozás? Annyira jó vagy, hogy a barátaidat is mindig te korrepetálod dolgozatok előtt? Ráadásul szereted a gyerekeket is és szívesen adnád át nekik a tudásodat?

Ha ezekben magadra ismertél, akkor a te tökéletes diákmunkád egy oktatói munka.

Egy-egy alkalom a húzós órarended mellé is tökéletesen beilleszthető, és a remek pénzkereseti lehetőség mellett tényleg azt csinálhatod, amit igazán szeretsz és amiben kiteljesedhetsz.

Elég egy órát vállalnod hetente, és még az is tőled függ, hogy mikor szeretnél tanítani.oktatói diákmunkát népszerűsítő hölgy tanítás közben

Sőt, az sem baj, ha nem tökéletes a tudásod, hiszen az óráid előtt Téged is felkészítenek az adott témakörökből, hogy a lehető leghatékonyabban adhasd át a tudásodat a gyerekeknek.

Ha szívesen kipróbálnád magad az oktatói munkában, több ilyen lehetőséget is találhatsz az iskolaszövetkezet oldalán.

Amennyiben megtetszettek ezek a diákmunkák, látogass el oldalunkra és válogass kedvedre a jobbnál-jobb lehetőségeink közül.