Skip to main content

Fiatalként az embernek a legtöbb esetben még nincs ideje egy teljes állásra.

Egy sűrű órarend, az órákon felül a tanulás és egyéb elengedhetetlen önfejlesztő és különórák mellett szinte lehetetlen állandó munkát vállalni, de még sok esetben a részmunkaidős pozíciók sem férnek bele egy ilyen időbeosztásba.

Szerencsére ma már nagyon sok egyéb lehetőség is kínálkozik a diákok számára: tanulmányaidhoz igazodó rugalmas lehetőségek, rövidtávú vagy csak alkalmi jellegű munkalehetőségek is.

16 éves kortól dolgozáshoz szükséges megtalálni a munka és a magánélet közötti egyensúlyt

De ha már egészen korán konkrét elképzelésed a jövőddel kapcsolatban, számtalan remek, akár hosszútávú gyakornoki pozíciót is találhatsz, ahol elmélyítheted a szakmai tudásod és hasznos tapasztalatokra és kapcsolati hálóra tehetsz szert.

Elsőre meglehetősen bonyolult lehet még eligazodni is a munkaerőpiacon. Ezért mindenképp érdemes egy diákszövetkezetet keresni. A diákszövetkezetek segítenek megtalálni a számodra leginkább testhezálló diákmunkát, weboldalaikon személyre szabottan lehet keresni, a jelentkezés pedig akár egy kattintással megvalósítható.

A diákszövetkezetek oldalain számtalan az elérhető munkalehetőség, az alkalmi nyári munka vagy akár a hosszú távú gyakornoki lehetőség, és rengeteg olyan diákmunkát találhatsz, amit már 16 éves kortól kezdve végezhetsz.

Fontos tudni viszont, hogy fiatalkorúként a munkaviszony létesítése csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes, és a munkavállalás egyéb kötöttségeit ebben a cikkben olvashatjátok: https://ado.hu/munkaugyek/ngm-16-eves-kortol-dolgozhatnak-a-diakok/.

A diákszövetkezetek nem csak az ügyintézés terhét veszik le a válladról, de általuk magasabb fizetésre is számíthatsz. Dákszövetkezeti tagként nincs járuléklevonás a bérből, csak 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le belőle, amit az iskolaszövetkezet fizet be az adóhatóságnak, diákként nincs dolgod ezzel sem.

A diákmunka vállalás további pénzügyi előnyeiről itt olvashattok részletesen: https://qdiak.hu/blog/miert-eri-meg-diakszovetkezeten-keresztul-dolgozni/

A következőkben pedig összeszedtük nektek, hogy miért érdemes már egészen fiatalon, tanulmányaid mellett is akár alkalmi jelleggel diákként munkát vállalni.

A különböző diákmunkák amellett, hogy nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőségeket kínálnak, segítenek az önállósodásban, az anyagi függetlenség elérésében, a hatékony időgazdálkodás fejlesztésében, és remek kapcsolatépítési lehetőségeket is kínálnak.naptár, ami segít az időbeosztásban fiatalként

Ezért mindenképp érdemes a lehető legkorábban tapasztalatokat gyűjteni a munkaerőpiacon is már tanulmányaid mellett.

A diákmunkák általában rugalmas időbeosztásúak, a diákokat foglalkoztató cégek igyekeznek a te ráérésedhez igazodni, és rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában minden munkakör.

Megtanulhatsz gazdálkodni

Ki ne vágyna tiniként anyagi függetlenségre, vagy legalább egy olyan saját tőkére, amiről tudod, hogy saját erőfeszítéseddel kerestél meg és arra is költheted, amire csak szeretnéd?fizetes felreteves diakkent

A diákmunka által akár már tizenévesen elkezdhetsz félretenni és önálló lábra állni. A saját magad által megkeresett pénzzel sokkal ügyesebben fogsz takarékoskodni, és megtanulhatod, hogy hogyan kell beosztanod a pénzedet.

Tapasztalatszerzés

A diákmunkák nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőségeket kínálnak a diákok számára.

Ha már korán határozott elképzelésed van a jövődről, a tudásodat gyakorlati környezetben is kipróbálhatod, megismerheted egy szakterület működését, és nem mellesleg magáról a munkahelyi környezetről, egy vállalat belső munkafolyamatairól is tapasztalatokat szerezhetsz.

És még ha nem is szakterületen szerzett tapasztalatról van szó, minden munka jól mutat az önéletrajzodban. A későbbi állásinterjúk során mindenképp pozitív megítélésben részesül egy tanulmányai mellett dolgozó fiatal.

Kapcsolatépítés mindenek felett

Minden diákmunkában remek kapcsolatépítési lehetőség rejlik. Érdemes minél korábban elkezdened a kapcsolati tőke gyűjtését, hiszen ennek segítségével a későbbiekben számtalan lehetőséghez juthatsz majd hozzá.kapcsolatépítés diákmunka során

A különböző területeken rengeteg nagyszerű embert, vezetőket és munkatársakat is megismerhetsz, és kialakíthatsz jó kapcsolatokat, amelyek a jövőben akár még hasznosak is lehetnek, hiszen ki tudja, mikor és miben válhatnak majd segítségedre a karriered során.

Beleláthatsz a felnőtt életbe

Egy diákmunkával nemcsak a pénzzel, de az idővel való hatékony gazdálkodásra és egyéb készségek fejlesztésére is szert tehetsz. A diákmunkák által már egészen korán elkezdheted megtanulni a felelősségvállalás fontosságát.

A munkád során Te felelsz az időbeosztásodért, a feladataid elvégzéséért és az elvégzett munka minőségéért. Ha fiatalon elkezdesz dolgozni, biztos lehetsz benne, hogy felnőtt korodra Te már teljesen felkészült leszel a munka világára.

Rugalmas lehetőségek várnak

Nehéz megtalálni a jó egyensúlyt munka és tanulás között. A diákmunkák biztosítják a rugalmas időbeosztást, amit a saját órarended szerint, hetente alakíthatsz.

Így nem kell aggódnod, hogy a tanulmányaid kárára dolgozol, és megtanulhatod hatékonyan beosztani az idődet. Ha pedig nyári szüneted van, akár minden napját kihasználhatod, hiszen számtalan az elérhető remek nyári diákmunka 16 éves kortól is.

Sokszínű munkakörök

A diákmunkák világában az a legjobb, hogy rengeteg változatos lehetőséget kínálnak. Kipróbálhatod magad szakmai területen, de akár egy alkalmi jellegű vagy rövidtávú, de jól fizető munkában is.

A manapság legnépszerűbb munkakörök:

  • vendéglátás: minden nap izgalomra és pörgésre, családias környezetre számíthatsz általuk és garantáltan magas fizetést kínálnak

  • futár munkák: dolgozhatsz rugalmas beosztásban Budapesten vagy más nagyvárosokban, miközben még sportolsz is

  • statiszta állások: forgatáson vagy fesztiválokon is dolgozhatsz egy stáb részeként, ahol egy jó csapat részesévé válhatsz

  • hostess munkák: nagyszabású koncerteken és különféle rendezvényeken, sporteseményeken vehetsz részt

  • adminisztratív, fejlesztői vagy oktatói lehetőségek: megmutathatod a tudásod és kipróbálhatod magad egy nagyszerű részmunkaidős állással is

Amennyiben szívesen kipróbálnád magad a diákmunkák világában látogass el állásportálunkra, és találd meg a leginkább hozzád illő állást!