Skip to main content

A diákigazolvány a tanulók fontos eszköze. Számos kedvezmény és lehetőség kapcsolódik hozzá, de fontos ismerni a szabályokat és korlátozásokat.Diákigazolvány

Ha felsőoktatásban tanulsz és esti vagy levelező szakra, vagy államilag akkreditált OKJ képzésre jársz, a diákigazolványodra más szabályok vonatkoznak, mint az átlagos egyetemistákéra.

Arról, hogy mire elég, milyen kedvezményekre jogosít az esti vagy levelezős diákigazolvány, lehet-e vele diákmunkát vállalni és milyen egyéb kedvezmények tartoznak hozzá, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben!

Különbségek a nappali és esti/levelezős diákigazolványok között

A törvények a hagyományos órabeosztástól eltérő képzéseknél más szabályokat alkalmaznak.

Ha esti vagy levelező tagozaton tanulsz, a diákigazolványod más feltételekkel rendelkezik, mint a nappali diákigazolvány.

Az esti diákok számára nagyobb kedvezmények érhetők el, mint a levelezősöknek, mivel a törvény azt feltételezi, hogy a levelező tagozaton tanulók más forrásokból is képesek pénzt szerezni, hiszen nekik a hagyományos órabeosztástól eltérően, általában hétvégéken, tömbösített órákon kell csak részt venniük.

Az ilyen csökkentett óraszámú képzésekre általában olyan emberek járnak, akiknek a tanulás nem az első számú elfoglaltságuk, és akár rendelkeznek munkával is.

Érvényesség

A levelezős vagy esti diákigazolványok érvényessége ugyanaddig él, mint a nappalisé, hiszen azt évenként frissítik: a kedvezmények a tanév kezdetétől általában a következő ősz közepéig, pontosan október 31-ig vehetők igénybe.Diákkedvezmény utazáshoz, amit egy fiatal lány kezében a jegye és egy földgömb szimbolizál

Nyáron tehát még akkor is akciós áron utazhatsz, ha a következő tanévben már nem leszel diák. Sőt, rendkívüli esetekben az állam az igazolvány érvényességét meghosszabbíthatja – ilyenkor érdemes figyelni a központi tájékoztatást.

Diákmunkavállalás

Nappali tagozaton a diákmunkavállalást nem befolyásolja az, hogy aktív vagy passzív féléven vagy-e, a diákmunkát érintő törvény szempontjából ez nem számít. Hogy miért éri meg diákszöveten keresztül munkát vállalnod, arról itt tudsz bővebben olvasni.

Viszont ha levelező vagy esti diákigazolvánnyal rendelkezel, diákmunkát nem vállalhatsz.

A vonatkozó törvények értelmében csak a nappali tagozaton tanulók lehetnek diákszövetkezeti tagok és vállalhatnak diákmunkát.

Az esti vagy levelezős diákigazolvánnyal rendelkező tanulókra már a felnőtt munkaerőpiac szabályai vonatkoznak.

Levelezős vagy esti tagozatos diákként is számos rugalmas munkákhoz juthatsz.

A részmunkaidős és távmunka lehetőségek ideálisak az esti képzés mellett. A napjainkban egyre népszerűbb részmunkaidős állások széles skáláját érheted el, amik általában az egyetemisták igényeihez passzolnak, hiszen hozzáigazíthatók az iskolai időbeosztáshoz.

Az utóbbi időszakban ráadásul teljesen elterjedt a home office, amivel a rugalmas beosztás mellett még a bejáráshoz szükséges időt is megspórolhatod. A home office előnyeiről és hátrányairól itt tudsz bővebben olvasni!

Utazási kedvezmények

Az esti diákigazolvány a tömegközlekedési eszközökön is kedvezményekre jogosít.

Az olcsóbb BKK-bérlet, féláron utazás vonatokon, és akár 90%-os kedvezmény a tanulók lakóhelye és iskolája közötti útvonalon is elérhető.

A levelező szakosok azonban már nem vehetik igénybe ezeket a kedvezményeken, csak az iskola és a lakóhely között utazhatnak féláron.

Utazási kedvezményeket igénybe vevő fiatal lány egy bőrönddel és a diákigazolványával a kezében

Egyéb kedvezmények

Számos kedvezmény független attól, hogy milyen típusú diákigazolvánnyal rendelkezel.

Diákigazolványoddal számos kulturális eseményen is kedvezményeket vehetsz igénybe, például féláron mehetsz könyvtárba vagy múzeumba, vagy olcsóbban élvezheted a mozit vagy a színházat, sok edzőteremben, sportpályán is spórolhatsz, a legtöbb nyelviskola és autósiskola is kedvezményt ad, és számos márkabolt is kínál akciókat diákok számára.

Mivel ezeket a szolgáltatásokat nagyrészt magáncégek nyújtják, csak az adott cég üzletpolitikájától függ, hogy kiknek nyújt kedvezményeket.

És vannak olyan kedvezmények is, amelyek függetlenek a diákstátusztól, csak korhoz kötöttek. Például a 25 éves kor alattiakra is számos kedvezmény vonatkozik még.

Tehát akkor sem kell elcsüggedned, ha esti vagy levelezős diák lettél, hiszen számos kedvezmény és lehetőség kapcsolódik még így is a diákigazolványodhoz.

És bár diákmunkát nem vállalhatsz, számos remek részmunkaidős és távmunka lehetőségekhez és rugalmas munkákhoz juthatsz, amik hozzáigazíthatók az tanulmányaid időbeosztásához.

Ha viszont még nappali diákigazolványod van és diákmunkát keresel, akkor nézz szét az aktuális diákmunkáink között jelentkezz a legszimpatikusabbra!

Illetve csatlakozz hozzánk a Quantum Diákszövetkezethez!

Diákszövetkezet egyszerűen | Quantum